Paus Franciscus overleed op paasmaandag op 88-jarige leeftijd. Intussen maakt het Vaticaan werk van zijn opvolging. Het conclaaf voor de verkiezing van de nieuwe paus zal op woensdag 7 mei van start gaan. De wereld kijkt in spanning toe.
Wie volgt paus Franciscus op als leider van de katholieke kerk?
Concreet komen 133 kardinalen vanaf woensdag samen in de Sixtijnse Kapel om, in het grootste geheim, de opvolger te verkiezen van paus Franciscus. Aan de pausverkiezing mogen alle 135 kardinalen meedoen die bij Franciscus' dood nog geen 80 jaar waren. Van die 135 zijn er 107 door Franciscus aangesteld. Twee kardinalen zullen door gezondheidsproblemen het conclaaf echter niet bijwonen. Onder de 133 kiesgerechtigde kardinalen zijn 17 Italianen, 10 Amerikanen, 7 Brazilianen, 5 Fransen en elk 4 kardinalen uit Spanje, Canada, India en Argentinië. Ook de Nederlandse kardinaal Wim Eijk tekent present. België telt er twee, al wordt Dominique Mathieu vaak als ‘Iraniër’ beschouwd omdat hij aartsbisschop van Teheran is. Tijdens het conclaaf is het de kardinalen trouwens ten strengste verboden contact met de buitenwereld te hebben. Een kandidaat moet twee derden van zijn collega's achter zich krijgen om verkozen te worden. Elke dag mag vier keer gestemd worden. En vanaf dan is het dus wachten op witte rook...
De stembriefjes worden immers na elke stemming verbrand en na de verkiezing wordt een chemische stof toegevoegd die de rook wit kleurt, zodat de gelovigen op het Sint-Pietersplein weten dat er een paus gekozen is. Dan krijgen we dus de witte rook te zien en horen we niet veel later het bekende "Habemus papam".
(FVDV - Bron: Ansa/HLN/Nieuwsblad - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen