Er is niet naast te kijken: in de supermarkt of op café zijn er steeds meer verschillende soorten alcoholvrij bier beschikbaar. Mét alcohol is bier niet gezond, maar hoe zit dat met bier zonder alcohol?
Ongezond is het zeker niet, zo bevestigen voedingsspecialisten, maar alcoholvrij bier bevat vooral "lege calorieën” en weinig nuttige voedingsstoffen. Te veel van deze lege calorieën kunnen bijdragen aan overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Alcoholvrij bier bevat wel polyfenolen, die ontstekingsremmend kunnen werken, en is gefermenteerd, wat gunstig is voor de darmflora. Deze voordelen zijn echter niet klinisch bewezen en wegen niet op tegen de beperkte voedingswaarde.
Net als gewoon bier bevat het purines, wat voor mensen met jicht een risico kan vormen. Bovendien is “alcoholvrij” niet altijd volledig alcoholvrij: soms kan er wel tot 0,5% alcohol in het bier zitten. Dat kan bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen of mensen met een alcoholgeschiedenis nog steeds een probleem zijn.
De verpakking en smaak lijken sterk op die van gewoon bier, waardoor het voor sommige mensen moeilijk kan zijn om de verleiding te weerstaan om toch weer naar “echt” bier te grijpen.
(HL - Source: DS - Picture: @ Unsplash)
Snelkoppelingen