Wetenschappers hebben vreemde radiosignalen ontdekt die afkomstig zijn van onder het Antarctische ijs.
De signalen werden opgevangen door de Antarctic Impulsive Transient Antenna (ANITA), een netwerk van instrumenten dat ontworpen is om ongrijpbare subatomaire deeltjes op te sporen die bekendstaan als neutrino’s.
De onderzoekers waren echter verrast toen ze in plaats van neutrino’s ongebruikelijke radiogolven opvingen die van onder het oppervlak van het continent kwamen.
In een artikel gepubliceerd in Physical Review Letters gaf het team toe dat ze de oorsprong van deze signalen niet konden vaststellen en ze konden ze ook niet verklaren met de bekende natuurwetten.
Dr. Stephanie Wissel, een astrofysicus van The Pennsylvania State University die meewerkte aan het ANITA-project, zei: "De radiogolven die we hebben gedetecteerd, kwamen onder hele steile hoeken binnen, bijvoorbeeld 30 graden onder het ijsoppervlak. Het is een intrigerend probleem, want we hebben eigenlijk nog steeds geen verklaring voor wat die anomalieën zijn."
Het ANITA-experiment is bedoeld om de uiterst ongrijpbare neutrino’s te detecteren, een van de kleinste subatomaire deeltjes.
Dr. Wissel meldde nog: "Er gaan op elk moment een miljard neutrino’s door je vingernagel heen, maar neutrino’s reageren nauwelijks ergens op. Dit is dan ook het dubbelsnijdend zwaard: als we ze detecteren, betekent dat dat ze al die afstand hebben afgelegd zonder ergens mee in wisselwerking te treden. We zouden een neutrino kunnen detecteren dat afkomstig is van de rand van het waarneembare universum."
(DC with QG - Source: Daily Mail - Photo: © Unsplash)
Snelkoppelingen