De Lexus NX 450h+ in de Overtrail-uitvoering houdt van uitstapjes op het platteland. We testten deze plug-in hybride SUV op asfalt én op onverharde wegen om te zien of Japanse luxe en modder goed samengaan.
De profetie van de banden: de forse Dunlop Grandtrek AT5-banden met diepe groeven onder de Lexus NX 450h+ AWD Overtrail nodigen uit om van de gebaande wegen af te wijken. Zoals zijn naam doet vermoeden, is dit een 4x4. Toch is de vierwielaandrijving gekoppeld aan een extra kleine elektromotor van 54 pk (40 kW) die de achteras aandrijft. Dat was voor mij het sein om toevlucht te nemen tot binnenweggetjes en de Japanse auto eens van het asfalt te halen. "Vade retro satana" – de verleiding was te groot…
De eerste
De NX 450h+ was de eerste plug-in hybride (PHEV) van Lexus. Deze aandrijflijn verscheen samen met de tweede generatie in 2021. Dankzij de 18,1 kWh-batterij kan de SUV 70 km volledig elektrisch rijden in gemengde omstandigheden. Op de snelweg is dat nog maximaal 50 km. Daarbovenop is snel laden niet mogelijk, omdat er geen Combo CCS-aansluiting is. Je moet het doen met een standaard Type 2-stekker die tot 6,6 kW beperkt is. Opladen duurt dan ook zo’n 3 uur.
Gelukkig is er een 2.5 l viercilinder benzinemotor met 185 pk die je verder brengt buiten je dagelijkse woon-werkverkeer. Lexus, dat als dochtermerk van Toyota veel ervaring heeft met hybrides, zorgt ervoor dat de batterij nooit volledig leeg is. Er blijft altijd een beetje hybridemogelijkheid over, zodat je kan rekenen op de gecombineerde 309 pk en 270 Nm, net als de stille voortgang bij lage snelheid dankzij de elektromotor vooraan van 182 pk (134 kW). De achterste (54 pk) grijpt bij indien nodig – bijvoorbeeld om het traject te corrigeren of om een steil pad te overwinnen.
Leren begrijpen
Deze test gaat door in een premium sfeer – al is die gelukkig wat minder steriel dan vroeger – met een onberispelijke afwerking in een auto met een atypisch design. De Overtrail-versie krijgt mooie stoelen en zachte materialen. Het stuurwiel heeft knoppen die wat tijd vragen om te begrijpen (zonder de instructiehandleiding te raadplegen). De gebruikslogica blijkt uiteindelijk niet zo complex, zolang je onthoudt wat de kleine pijltjes < ˄ ˅ > kunnen betekenen. Het head-up display verandert echter in een geprojecteerde encyclopedie die alle geheugensteuntjes in beeld brengt.
Daartegenover staan de nogal saaie menu’s van het hoofddisplay, die weinig visueel aantrekkelijk of logisch lijken. Het permanente display van de airco is wél handig. Voor energiestromen is er een knop bij de e-CVT-selectiehendel, net als een aparte knop om gedwongen elektrisch te rijden. Nog een andere knop voor het rijmodusbeheer: draaien voor Eco, Sport en Sport+, maar drukken om van Normaal naar de gepersonaliseerde modus te gaan. Wat een gedoe! Maar als de verkoper de Lexus-filosofie volgt, zal hij alles haarfijn uitleggen voor je de asfaltjungle in wordt gestuurd.
Starten maar
Nu de voorstelling achter de rug is, nemen we plaats achter het stuur van de NX. Deze 4,66 m lange auto weegt 2 ton. Omdat de batterij snel leeg is en ik geen laadpaal in de buurt had, verliep bijna de hele test hybride met de benzinemotor als hoofdaandrijver. De 55 liter van de brandstoftank verdwenen aan een tempo van 7 l/100 km. Door regeneratie bleef er wel wat stroom achter om af en toe als een Prius te rijden. Het gewicht voel je vooral bij het optrekken. De viercilinder klinkt dan jammer genoeg niet echt verfijnd – niet meteen passend bij de geraffineerde sfeer. In S en S+-modus loopt de batterij overigens sneller leeg door extra ondersteuning voor de verbrandingsmotor.
Ondanks de forse 18-inch banden is de SUV efficiënt op de snelweg. Zo’n 250 km rechtdoor op het asfalt was geen enkel probleem. Zolang het gaspedaal de benzinemotor niet activeert, zweef je comfortabel over de weg. Lexus voorziet zelfs een snelkoppeling op het scherm om het ‘te snelle rijgedrag’-alarm te dempen – tenzij je draadloos verbonden bent via Android Auto of Apple Car Play.
Offroad
De landelijke wegen en kasseien in de buurt van de scheepsliften van Strépy-Thieu deren de NX niet. Maar omdat hij AWD en Overtrail is, moet je toch een ommetje zoeken dat uitdagender is. Het weer gaf geen modder (en al zeker geen sneeuw, al dragen de Dunlop Grandtrek geen wintersymbool). Vierwielaandrijving is activeerbaar met een knop. Via het display kan je dankzij de panoramische camera’s zelfs zien wat er zich onder de auto afspeelt.
De tocht door het Brabantse landschap verliep zonder problemen. Maar zelfs een ProAce City Verso (een Toyota-Berlingske) had het gekund. Toch, waar de NX 450h+ AWD zich onderscheidt, is in de stabiliteit van het koetswerk, ondanks de kuilen. Ik maak me echter geen illusies over zijn echte 4x4-capaciteiten. Ondanks de met 15 mm verhoogde bodemvrijheid mag je geen wonderen verwachten in de modder of bij lastig terrein. Maar je geraakt wel tot in een weide, aan een boerderij, een chalet of een afgelegen picknickplek.
Wat vooral opvalt: op asfalt blijft hij sereen rijden. De forse banden zijn geen hinderpaal voor lange reizen. Met de 549 liter bagageruimte kan je ongekende plekjes ontdekken, ver van het Brusselse stadsgewoel. Ideaal voor de avonturiers van de binnenstad, maar evengoed voor mensen uit de echte buitenwijken die hun comfort op het beton willen behouden.
Afrekenen
Zodra je uitstapt en de portierknop gebruikt als handvat, is het tijd om naar de prijzen te kijken. Op het moment van schrijven geeft Lexus België 3000 euro korting. We blijven bij de officiële prijzen. De getoonde auto kost 78.400 euro (waarvan 3190 euro voor het "enkel" glazen dak en de kleur). In België is de digitale achteruitkijkspiegel (die makkelijk in spiegelstand gaat) standaard bij deze versie. Zonder de Grandtrek-banden, en in de Business Line-uitvoering, start de NX 450h+ AWD vanaf 65.950 euro.
In Zwitserland is de Lexus NX 450h+ Overtail verkrijgbaar vanaf 77.900 CHF (78.500 CHF met dezelfde Moon Desert-kleur). Het glazen dak vraagt daar een meerprijs van 2150 CHF. Ook is er een winterpakket (3376 CHF) met 3PMSF-banden voor sneeuw en koud weer. De winterbanden alleen kosten daar 3100 CHF. In Frankrijk wordt de NX Overtrail niet aangeboden; de NX 450h+ AWD begint er vanaf 78.000 euro met meer stedelijke uitvoeringen.
Lexus biedt de NX 450h+ Overtrail ook in Nederland aan. Daar begint het vanaf 73.495 euro. Met de juiste kleur Moon Desert, het glazen dak en de digitale spiegel betaal je ruim 3000 euro extra; eindprijs: 76.637 euro. In Duitsland start de 450h+ Overtrail, zonder het glazen dak, bij 73.290 euro. Evenmin is er een NX Overtrail in het Franse of Britse aanbod (450h+ vanaf 50.245 £) of in Canada (450h+ vanaf 59.990 $ CAD).
(GF with Olivier Duquesne – Source: Lexus – Pictures: © Olivier Duquesne)
Snelkoppelingen