Tagtik

Marc Van Ranst begrijpt dat ploeg Evenepoel zelf uit Giro nam

Net op de dag dat hij opnieuw de roze leiderstrui veroverde, heeft Remco Evenepoel een positieve coronatest afgelegd. De huidige leider in het algemene klassement in de Ronde van Italië moet de wedstrijd dan ook verlaten. De Belg reist maandag met de wagen terug naar België.

”Het is met een zwaar hart dat ik moet aankondigen dat ik Giro moet verlaten nadat ik bij een routinetest positief testte op Covid-19“, schrijft Evenepoel in een statement op sociale media. “Mijn ervaring hier was heel speciaal en ik keek ernaar uit om de komende twee weken verder de strijd aan te gaan.”

“Ik kan de staf niet genoeg bedanken. Ook mijn ploegmaats, die zoveel opgeofferd hebben in de voorbereiding op deze Giro. Ik voel me nog steeds heel fier want ik kan de Giro verlaten met twee etappezeges en vier roze truien.”

Beslissing van Soudal-Quick Step en Remco
Een positieve coronatest betekent trouwens niet noodzakelijk dat een renner niet meer mag koersen. De Giro heeft voor dit jaar zijn coronaprotocol geschrapt en ook de wereldbond UCI hanteert geen koersverbod meer. Soudal-Quick Step besliste zelf om de wereldkampioen naar huis te sturen. Evenepoel oogde immers al wat ziekjes op vrijdag en zaterdag. Zo zag Evenepoel er na zijn tijdrit al getekend uit. Hij kloeg er ook over dat hij zich niet top voelde. Zondagavond volgden 2 positieve testen. Maandag stond Evenepoel op met keelpijn en snot. Met virale ziekteklachten voortkoersen kan heel nefast zijn.

Viroloog Marc Van Ranst vindt het een hele wijze beslissing van het team van Patrick Lefevere. "Evenepoel heeft de juiste beslissing genomen voor zijn gezondheid." Alsook voor die van de rest van de ploeg. "Je kunt het niet maken om iedereen te besmetten", reageert hij bij Sporza.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren