Tagtik

Kanshebbers voor een ‘winnende’ derde plaats op het EK

Zoals sinds 2016 het geval is, maken de ploegen op de derde plaats in elke groep kans om door te gaan naar de laatste 16. Na twee wedstrijdrondes lijken sommige ploegen een betere uitgangspositie te hebben om door te gaan.

Een direct gevolg van de uitbreiding naar 24 landen in 2016 is dat de zes EK poules niet allemaal evenveel landen naar de laatste 16 sturen. Aan het einde van de drie ronden wordt er een ranglijst opgesteld tussen de zes ploegen op de derde plaats om de vier beste ploegen te bepalen. In de laatste twee competities hebben teams met vier punten zich altijd gekwalificeerd.

De ploegen met drie punten hadden minstens een behoorlijk doelsaldo nodig om hun hoop levend te houden. De ploegen onder die drempel lijken daarentegen gedoemd. In het licht van deze geschiedenis lijken sommige landen die na twee ronden op de derde plaats staan veel meer kans te maken om uit de groepsfase te komen.

Na het verlies van Frankrijk in hun openingswedstrijd (0-1), kwam Oostenrijk terug met een 3-1 overwinning op Polen. Deze drie punten, in combinatie met hun positieve doelsaldo, betekenen dat ze kunnen uitkijken naar de laatste 16. Een gelijkspel of een nipte nederlaag van Nederland zou hen waarschijnlijk doorlaten.

Hoewel ze maar drie punten hebben, kan Slowakije er trots op zijn dat ze hun lot in eigen handen houden. Een overwinning op Roemenië zou ze ten minste de tweede plaats garanderen, terwijl een gelijkspel ze op vier punten zou brengen en kwalificatie zo goed als zeker zou zijn. Maar als ze verliezen, kunnen ze nog steeds onderaan eindigen in Groep E, waar alle landen drie punten hebben.

Er zijn zes criteria om de beste derde plaats te bepalen. De eerste twee, die voor de hand liggen, zijn punten en doelsaldo. Als twee landen nog steeds gelijk staan, beslist het aantal gescoorde doelpunten over de gelijke stand, voordat het aantal overwinningen een rol gaat spelen. Het is daarom beter om één wedstrijd met een grote marge te winnen en de andere twee te verliezen dan om drie keer gelijk te spelen. In het geval van nog een gelijkspel zal de fair play-ranglijst de doorslag geven, voordat het laatste criterium in het spel komt: de plaats in de algemene kwalificatietabel.

Tsjechië heeft een sterke kaart te spelen in Groep F. Met één punt achterstand na het 1-1 gelijkspel met Georgië, hebben ze een overwinning nodig tegen Turkije om door te gaan in de groepsfase. Dit is meer dan haalbaar, gezien het resultaat van de Turken tegen Portugal. Als dat gebeurt, zijn de spelers uit de Bosporus waarschijnlijk uitgeschakeld, met drie punten en een negatief doelsaldo. Georgië mag ook hopen, maar de taak ziet er moeilijker uit, met een wedstrijd die gewonnen moet worden tegen de Portugese reus.

Met twee punten uit twee wedstrijden in Groep C heeft Slovenië nog steeds alle kans om door te gaan. Maar ze zullen een overtuigend resultaat nodig hebben op de laatste speeldag tegen Engeland.

Kroatië en Albanië, beide met één punt, hebben geen indruk gemaakt in groep B. Een overwinning zou ze zeker naar de laatste 16 sturen, maar dan moeten ze wel een zware tegenstander verslaan. De Kroaten, weggevaagd door Spanje (0-3), nemen het op tegen een wraakzuchtig Italië. Albanië neemt het op zijn beurt op tegen La Roja, die hun opstelling zullen rouleren maar op papier veel beter lijken. Twee enorme hordes, gezien de vorm van de twee outsiders in de groep in hun eerste twee wedstrijden.

De acht ploegen op de derde plaats die zich sinds 2016 hebben gekwalificeerd voor de laatste 16 hebben een evenwichtig record. In de eerste editie kwalificeerden Slowakije, Ierland, Noord-Ierland en Portugal zich op deze manier. De eerste drie werden in de volgende ronde uitgeschakeld, terwijl Portugal Europees kampioen werd. Bij de volgende editie was de situatie omgekeerd: Portugal, Tsjechië, Zwitserland en Oekraïne kwalificeerden zich als derde geplaatste teams. Dit keer werd Portugal uitgeschakeld, terwijl de andere drie de kwartfinales bereikten, maar er niet in slaagden de halve finales te bereiken.

(Tom Prévot/L'Equipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren