Tagtik

Nederlands politicus eist plots dat Zelenski gevangengenomen wordt

Het Belgische federaal parket is een onderzoek gestart naar Russische inmenging in het Europees parlement aangezien het Europees parlement op Belgisch grondgebied ligt. Europarlementsleden zouden betaald zijn door Moskou om pro-Russische standpunten door te drukken. 

De Belgische premier Alexander de Croo geeft meer uitleg over de doelstellingen van het Kremlin in Het Nieuwsblad: “Volgens onze inlichtingendiensten zijn de doelstellingen duidelijk: meer pro-Russische kandidaten helpen verkiezen in het Europees Parlement, om daar een pro-Russisch verhaal door te drukken. Moskou wil de Europese steun voor Oekraïne verzwakken.” De Croo benadrukt dat hij dergelijke dreigingen niet kan toelaten in zijn land.

Russische inmenging in heel Europa
De veiligheidsdiensten ontdekten trouwens in verschillende Europese lidstaten elk afzonderlijk de activiteiten van dit pro-Russisch netwerk. Vanuit Moskou zou jarenlang geprobeerd zijn om in die landen Europarlementsleden met geld te beïnvloeden.

Oligarch Viktor Medvedtsjoek, een goede vriend van Poetin, zou achter de hele operatie zitten.  

Nederlander Marcel de Graaff voor Moskou
Eén van de namen die telkens opnieuw valt in dit dossier: het Nederlandse Europarlementslid en voormalig ID-fractielid Marcel de Graaff (Forum voor Democratie). Deze Nederlandse politicus zetelt als onafhankelijke in Europa. 

Hij maakte zichzelf bijzonder verdacht met enkele vreemde uitspraken. Zo vroeg hij op 13 maart plots het woord in het Europese parlement. Berichten dat er tientallen Oekraïense kinderen tijdens de oorlog naar Rusland gedeporteerd zouden zijn, noemde hij “propaganda”. “Rusland heeft miljoenen Oekraïense vluchtelingen opgevangen”, stelde De Graaff.

In één adem noemde hij Oekraïne de grootste leverancier van kinderen voor pedonetwerken, mensensmokkel en organenhandel. “Het heeft hiervoor kinderkennels met draagmoeders.” Hij eiste dat president Volodimir Zelenski door het Internationaal Strafhof vervolgd zou worden. 

Met deze uitspraken maakte hij echter gauw duidelijk dat hij iets te maken had met mogelijke Russische inmenging in het Europees parlement. Zijn rol wordt dan ook momenteel intensief onderzocht door het Belgische parket.

(SR for Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren