Tagtik

Zo maak je die heerlijke en immens populaire frittata

De Spaanse tortilla kennen veel mensen; maar ken je ook het Italiaanse broertje frittata? Waarschijnlijk kennen velen het gerecht van op vakantie. Met een slaatje erbij is het een volwaardige maaltijd. En ja, je kan er perfect een vegetarische versie van maken!
Bovendien is het ideaal om je restjes in te verwerken, is het snel klaar en tevens goedkoop.

Welke ingrediënten heb je nodig om een frittata te maken?
Eigenlijk kan je er alles in verwerken, zowel restjes als verse ingrediënten. Er is wel één belangrijke voorwaarde: alles moet gaar zijn en je ingrediënten mogen niet veel vocht meer bevatten!

Indien je bijvoorbeeld verse spinazie gebruikt, moet je deze eerst in de pan doen en nadien goed laten slinken tot het meeste vocht eruit is. Griekse fetakaas of een andere kaassoort (volgens smaak) geven je frittata extra pit en meer smaak. Wanneer je vlees gebruikt (kip, spekjes …) bak je deze eerst even krokant in de pan. Garnaaltjes kan je er zo op het einde aan toevoegen.

Frittata met courgette en feta 4 personen
Nodig: 6 à 8 eitjes, een ui, 2 courgetten, look, gedroogde oregano, basilicum, tijm, rozemarijn olijfolie, halfgedroogde tomaatjes (je kan ook verse gebruiken), peper, zout, 150 g feta, 50 ml melk of room, eventueel kan je er schijfjes gaar gekookte aardappel bijvoegen (dit maakt het wel ‘stevig’)
Je kan gerust variëren met de groentesoorten: champignons, paprika, asperges, aubergine, erwten …
Zo ga je te werk:
Kies een niet te grote pan met dikke bodem die in de oven mag gebruikt worden en gebruik voldoende vetstof (olijfolie)
-gaar al je groenten (in stukjes of schijfjes gesneden) en bak het vlees. Laat vervolgens alles voldoende uitlekken. Als je met restjes werkt heb je alvast minder werk!
-meng in een kom de eieren met de melk/room. Breng op smaak met de kruiden die je verkiest. Voeg de halfgedroogde tomaatjes toe
-giet het mengsel over de groenten in je pan en laat even bakken tot de onderkant gestold is. Verkruimel er de feta over
-plaats je pan zo’n 20 à 30 minuten in een voorverwarmde oven van 220°. Hou je van een goudbruin korstje, dan zet je de pan op het einde even onder de grill.

SMAKELIJK!

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren