Tagtik

Zo fietsen je kids veilig naar school

Heel wat kinderen trekken op hetzelfde moment te voet, per fiets, met de bus, metro of auto naar school. Dat zorgt voor verkeersdrukte en extra gevaar op de weg. Het is dan ook zeer belangrijk om extra aandacht te schenken aan de zwakke weggebruikers. We zetten hier voor jullie enkele belangrijke tips op een rijtje om je kind veilig naar school te sturen en om zelf ook veilig deel te nemen aan het verkeer.

Met de fiets naar school
Zorg dat je kind altijd goed zichtbaar is. Een fluovestje is zeer handig, ook een fluo overtrekje op de rugzak kan de zichtbaarheid gevoelig verbeteren. Zorg dat de lichten en reflectoren in goede staat zijn en laat je kind steeds een fietshelm dragen. Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand. Let op: de veiligste route is niet altijd de kortste route. Soms is een iets langere route met minder kruispunten of gevaarlijke punten meer geschikt als reisroute voor jouw kind. Heb vertrouwen in je kind, maar laat het pas alleen naar school rijden als het zichzelf daar comfortabel bij voelt. Kan het bijvoorbeeld goed de snelheden inschatten? Kan het zijn arm uitsteken (om af te slaan) en tegelijk zijn evenwicht bewaren? Vermijd het dragen van oortjes om naar muziek te luisteren. Je hoort het omgevingsgeluid immers veel minder en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen in het verkeer.

Te voet naar school
Het is heel nuttig om samen met je kind het parcours naar school al enkele keren af te leggen voor de start van het schooljaar. Op die manier kunnen jullie samen de potentiële gevaren ontdekken zoals opritten, en uitritten van parkings en garages, enz. Vertrek telkens goed op tijd, zodat je op geen enkel moment moet lopen en daardoor misschien minder attent bent. Toon je kind hoe je correct en rustig moet oversteken en leg uit dat je altijd oogcontact met de bestuurders moet maken als je oversteekt op een zebrapad.

Wat doen als bestuurder?
Als je kind kleiner is dan 1.35 meter maak het dan altijd correct vast in een aangepast kinderzitje. Vertrek goed op tijd thuis, zo vermijd je dat je je onderweg moet haasten en voor meer gevaar op de weg zorgt. Rij met auto niet helemaal tot aan de schoolpoort. Het is immers rustiger voor iedereen als je de auto verder parkeert en het laatste stuk te voet aflegt. Een slecht geparkeerd voertuig kan er immers voor zorgen dat een kind dat oversteekt niet goed ziet én niet goed zichtbaar is.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren