Tagtik

Helft mannen denkt passagiersvliegtuig te kunnen landen in geval van nood

Stel je voor: je zit comfortabel in je stoel terwijl je richting je vakantiebestemming vliegt. Tot de stem van een stewardess plots de stilte doorbreekt: Dames en heren, beide piloten zijn arbeidsongeschikt. Zijn er passagiers die dit vliegtuig kunnen landen met hulp van de luchtverkeersleiding?

Als je denkt dat je dit wel aankan, ben je eigenlijk elemaal niet de enige. Enquêteresultaten die in januari zijn gepubliceerd, geven aan dat ongeveer een derde van de volwassen Amerikanen denkt dat ze onder begeleiding van de luchtverkeersleiding veilig een passagiersvliegtuig kunnen laten landen. Onder mannelijke respondenten steeg het betrouwbaarheidsniveau zelfs tot bijna vijftig procent!

Kan iemand zonder voorafgaande training een passagiersvliegtuig naar een soepele landing leiden?
We hebben allemaal verhalen gehoord van passagiers die een heldendaad hebben verricht toen de piloot niet meer reageerde. Vorig jaar slaagde Darren Harrison er bijvoorbeeld in om – nadat de piloot flauwviel – een tweemotorig vliegtuig in Florida te laten landen onder begeleiding van een luchtverkeersleider die toevallig ook vlieginstructeur was.

Dergelijke incidenten vinden echter meestal plaats in kleine, eenvoudige vliegtuigen. Het besturen van een veel groter en zwaarder commercieel vliegtuig is van een heel andere orde. 

Denkt u dat u het zou kunnen?

(Skwadra by Tagtik/Source: The Conversation/Illustration picture: Image by Zac from Pixabay)

SR

SR

Journalist

Ook dit kan u interesseren