Tagtik

Maak geen prop van de zilverpapiertjes rond paaseitjes!

Ze duiken massaal op: de kleine chocoladen paaseitjes, individueel verpakt in van die bont gekleurde papiertjes. Maar waar verdwijnen allemaal die velletjes zilverpapier? Juist, in de vuilnisbak!

De productie van aluminiumpapier is niet milieuvriendelijk; het kost veel energie.

Wanneer je goed kijkt zie je dat de folie een matte en een blinkende kant heeft; 2 laagjes dus omdat het velletje anders makkelijk zou scheuren. Deze dunne folie is wel ideaal om chocolade te bewaren.

Maar groot probleem is: gebruikte aluminiumfolie wordt vaak niet gerecycleerd. In tegenstelling tot blikjes en aluminium bakjes mag het dus niet in de gewone PMD-zak. Het gebruikte ‘zilverpapier’ moet je dus bij het restafval gooien. Toch zou de recyclage ervan tot 95% minder energie kosten dan de productie van nieuw aluminium die héél veel energie kost! Het blijft dus zoeken naar alternatieven voor die wikkel, maar dit lijkt niet zo simpel.

Maak geen prop van de zilverpapiertjes
Er wordt wel eens beweerd dat wanneer je propjes maakt van de zilverpapiertjes, deze dan wel gerecycleerd kunnen worden of in de PMD-zak zouden mogen. Maar dat is pure onzin! Het basismateriaal van zo’n balletje blijft te dun om te recycleren. Wanneer je deze balletjes in de PMD-zak zou gooien, worden ze niet meer uit de rest van het afval geblazen en zo vervuilen ze de recyclagestroom.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren