Tagtik

Leger apen valt stad binnen en plundert winkels en huizen

Terwijl ze lange tijd werden beschouwd als een vrolijke toeristische attractie, zijn de apen in de Phra Prang Sam Yod-tempel in Lopburi (een stad in Thailand) tegenwoordig een echte bron van terreur geworden.

Makaken met lange staart zaaien angst in de straten van Lopburi. Er zouden er in totaal meer dan 3.500 zijn en ze zouden zich in hordes verplaatsen. Elke dag vallen rivaliserende bendes primaten de stad binnen, waardoor toeristen, maar ook lokale handelaars en hun klanten worden weggejaagd. Hoewel ze een plaatselijke tempel uit de 13e eeuw een ereplaats gaven, bedreigen ze nu de lokale economie. “Buitenlandse investeerders, vooral Chinezen, trekken zich terug, reizigers worden zeldzamer en het aantal commerciële faillissementen neemt toe”, geeft 7sur7 aan. Lopburi zou daarom het risico lopen een “spookstad” te worden.

Gedragen apen zich zo door gezondheidscrisis?
De vijandigheid van deze makaken vindt zijn oorsprong in de Covid-19-pandemie. Toen de crisis ons leven binnenstormde, vertraagde het toerisme plotseling en werden primaten beroofd van hun belangrijkste voedselbron: toeristen. ‘Hongerig trokken ze geleidelijk weg uit hun gebruikelijke gebied om huizen en bedrijven te plunderen.’ Ze vallen regelmatig klanten lastig in het winkelcentrum van de stad en zorgen voor opschudding in de openbare ruimte.

“De plaatselijke Kamer van Koophandel roept de autoriteiten nu op om de geldende wet ter bescherming van apen te herzien om de overlast voor apen te verminderen. Een sterilisatiecampagne die in 2020 werd gelanceerd, slaagde er alvast niet in hun aantallen aanzienlijk te verminderen”, rapporteert 7sur7.

(Tagtik/Source: 7sur7/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren