Tagtik

Zo leer je jouw angsten te beheersen

Corona, overstromingen, energieprijzen, zaken die op de fles gaan … een mens zou voor minder angstig worden. Maar het is eigenlijk volkomen normaal dat we af en toe angst ervaren. Het is een normale afweerreflex van ons lichaam: onze hartslag stijgt, bloeddruk verhoogt en ademhaling versnelt. Angst is een nuttig gevoel om een reëel gevaar te vermijden. Maar wanneer angst gekoppeld is aan een schijngevaar, dan wordt angst ‘ongezond’.

Dale Carnegie schreef: “Je kunt bijna elke angst overwinnen als je ervoor kiest om dat te doen. Want vergeet niet, angst bestaat nergens anders dan in de geest”. Je kan dus leren hoe je proactief met je angsten omgaat, zodat ze je versterken, stimuleren en motiveren tot actie.

'Wen jezelf aan angst en nodig het uit in je leven'

Doe dingen die je bang maken. Neem actie en zie je angsten onder ogen – hoe meer je dit doet, hoe zelfverzekerder en sterker je wordt. Omarm je angsten en begin te leren hoe je een meester kunt zijn in het beheersen van je angsten. Wanneer je door de barrières van angst heen duwt, beleef je je grootste en gelukkigste momenten.

“Je krijgt kracht, moed en vertrouwen door elke ervaring waarin je echt halt houdt om angst in het gezicht te kijken. Je bent in staat om tegen jezelf te zeggen: ‘Ik heb deze verschrikking meegemaakt. Ik kan het volgende ding dat langskomt aan.’ Je moet doen wat je denkt dat je niet kunt doen,” zei Eleanor Roosevelt.

'Leer dat angst alleen in jouw gedachten zit'

Wij kunnen onze angsten beheersen, zij beheersen ons niet. Voel je angst en vraag jezelf dan af: ”Wat is het ergste wat er met mij zou kunnen gebeuren als ik het zou doen?” Is het ergste dat kan gebeuren even erg als wat je verwacht dat het zal zijn? Het is oké om bang en bevreesd te zijn – het is niet oké om de angst onze geest te laten beheersen.

'Leer jouw 3 grote angsten kennen'

Schrijf jouw 3 grote angsten op en maak dan een plan om er één voor één mee om te gaan, totdat je voelt dat je de controle hebt. Het is als een lange reis; zet stap voor stap en overhaast je niet.

'Focus op de positieve punten in je leven'

Neem een schriftje of dagboek en schrijf een maand lang elke dag dit op
1 positieve gebeurtenis die je vandaag is overkomen
1 ding waarvoor je vandaag dankbaar bent in je leven
1 goede daad die je vandaag hebt gedaan waarbij je iemand hebt geholpen
Lees aan het eind van de maand je dagboek en schrijf dan de top 3 dingen van de maand op waarover je je positief voelt, de top 3 dingen waarvoor je dankbaar bent en de top 3 daden die je hebt gedaan waarbij je iemand hebt geholpen. Hou dit vol: je zal je positiever voelen en ook een positiever beeld van je toekomst hebben, zonder angst.

'Plan om je beste zelf te zijn'

Wees eerlijk over jezelf en over welke actiestappen je dient te ondernemen om jouw dromen te verwezenlijken, om jezelf te bevrijden van angst en perfectionisme. En vergeet niet jouw successen onderweg te vieren.

(Skwadra by Tagtik/Source: Seniorennet/llustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren