Tagtik

Zo laat je kinderen meer groenten eten

Bijna 1 september! Voorbij die vakantie; een tijd voor kinderen van spelen, op avontuur trekken, genieten … en ook van pizza, ijsjes, frietjes eten. Want geef eerlijk toe, in de vakantie is gezonde voeding voor kids even wat minder belangrijk en zijn we niet zo streng wanneer de groentjes niet altijd worden opgegeten (maar wel de frietjes, pasta …).

Iedereen weet dat voldoende groente eten belangrijk is voor de gezondheid van kinderen. Hoe zorgen we er nu voor dat we onze kids toch voldoende groentjes laten eten?

Hier enkele praktische tips:

Wees geduldig
Geef je kind de tijd om aan een ‘nieuwe smaak’ te wennen. Ook al vindt je kind het de eerste keer niet lekker, blijf het toch aanbieden (eventueel gepureerd).

Maak het leuk
Een leuk bord met een favoriete stripfiguur kan al wonderen doen. Benoem ook dat je bv. van spinazie spierballen krijgt en van wortels super ogen. Leg de groente in een bepaald leuk patroon en gebruik veel kleuren, want het oog wil ook wat.

Geef het goede voorbeeld
Laat als ouder merken dat je geniet van groente eten. Kinderen luisteren niet altijd naar wat je zegt, maar kijken naar wat je doet

Experimenteer
Weigert je kind de klassieke groente te eten, ga dan eens naar een exotische supermarkt of de gewone markt en kijk wat er nog meer is: zoete aardappel, bietjes of iets waar je nog niet aan gedacht had. Kan goed meevallen!

Geef groente coole namen
Een experiment in een Britse school toonde aan dat een andere naam geven aan een groentesoort wel degelijk effect heeft. Zo werd broccoli Power Brunch Broccoli en wortels werden X-ray Vision Carrots. Gebruik je fantasie en probeer het eens!

Kies eens een andere bereidingswijze
Soms kan een andere manier van klaarmaken wel lekker gevonden worden door je kind. Eens pureren, wokken, in de oven, geraspt, paneren … met wat kerriepoeder erover. Of frietjes van zoete aardappel, pastinaak, wortel …

Geef kleine porties
Geef je kind meteen kleine porties en discussieer niet over de hoeveelheid. Je kind kan al trots zijn als het bv. één wortel gegeten heeft.

Verwerk groente
Dit kan in smoothies, in saus, spaghetti (courgetteslierten), rijst, couscous, gehaktballetjes …
Ook in cake en pannenkoeken kan je groente verwerken: wortel, courgette, zoete aardappel …

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren