Tagtik

Zijn asperges uit blik wel gezond?

We kennen allemaal van die momenten: we weten dat groenten gezond zijn en bij een maaltijd horen, maar we hebben ’s avonds echt de tijd, zin of energie niet meer voor al de voorbereidingen. Dan gaan we maar eens voor groenten uit blik! We voelen er ons nog altijd beter bij dan naar de dichtstbijzijnde frituur te hollen. Maar wist je trouwens dat het voor de vitamines en vezels niet uitmaakt of je de groenten vers kookt of uit blik of pot eet.

Het is nu volop het seizoen van de asperges, het witte goud. Asperges bevatten heel weinig calorieën, suikers en vetten. Ze zijn rijk aan vitamines C, K, E en verschillende vitamines B. Hoe zit dat nu met asperges uit blik?

Asperges uit bokaal of blik
Groot voordeel: het gemak want je hoeft de groenten niet meer schoon te maken. Tevens heeft de producent van de groenten precies in het hoofdseizoen geoogst en verwerkt; dus beter voor het milieu dan groenten uit een ver land te gaan halen. Het is dus gewoon een kwestie van opwarmen.

Asperges uit een bokaal zijn dan wel geschild en gekookt, maar ze blijven heel gezond (afgezien van het toegevoegde zout en het voedingszuur). Een bokaal is dus een perfect alternatief op momenten dat je echt de tijd, zin of energie niet hebt om deze zelf te bereiden. Misschien vinden sommigen de smaak wat minder omdat groenten uit pot of blik meestal wat gaarder gekookt zijn dan je zelf zou doen (maar dat hangt af van je persoonlijke smaak).

Dus: draai gerust die bokaal asperges open!

Bewaren van een geopende bokaal:
In koelkast: 2 dagen
In vriezer: 3 maanden
Bewaartip: als het blik of de pot geopend is, doe je de asperges best in een bewaarbakje.
Voor een gesloten verpakking volg je het bewaaradvies dat op de verpakking vermeld staat.
Bederf herken je vooral door goed te kijken, ruiken of proeven.

(Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren