Tagtik

Word leider van je eigen leven

Heb je soms ook de behoefte om de koers van je leven te veranderen? Om nieuwe wegen in te slaan … maar ontbreekt het jou aan die ‘innerlijke kracht’? Met deze sleutels, om krachtiger, moediger en vrijer te worden, ontwikkel je jouw krachtig innerlijk leiderschap voor die nieuwe ‘way of life’.

Je stuurt zélf je leven aan
Neem je gevoelens echt serieus en herken wat wel en niet goed voelt. Ga na wat je voelt als je ja of nee tegen een voorstel zegt: voel je je moe of energiek? Voel je een beklemming? Wat vertelt jouw lichaam? Gebruik je lichaam als innerlijk kompas.

Voel de invloed die je werkelijk hebt
We onderschatten (onbewust) hoe krachtig we zijn. Dit komt omdat we onze eigen kracht niet herkennen. Sta eens stil bij een ervaring in je leven waarbij je je heel krachtig voelde, waarop je jezelf écht liet zien. Wat gebeurt er in jouw lichaam als je aan deze ervaring denkt? Wat denk je dan over jezelf? Belangrijk is om jezelf te identificeren met deze gedachte!

Ontwikkel zelfvertrouwen, voel wie je werkelijk bent
“Ik ben niet … genoeg” en andere overtuigingen over onszelf houden ons klein. Het is de kunst om het positieve in onszelf steeds meer te bevestigen en het negatieve minder aandacht te geven. Zelfvertrouwen is de basis om je eigen schoonheid en grootsheid te kunnen zien. Het is als een spier die je kunt trainen: elke keer als je iets doet wat je écht wil, een keuze voor jezelf, vanuit je hart, groeit je eigenwaarde.

Weet waar je naartoe wil
Hoe helderder jouw verlangens, hoe sterker jouw wens, hoe makkelijker het is om de gewenste uitkomst te creëren. Maak die wensen concreet, bv. “ik wil die leidinggevende positie” of “ik wil zelfverzekerder zijn in relaties” … Als je weet waar je heen wilt, maakt het je makkelijker om de hobbels te nemen die op je groeipad komen.

Je hart is leidend en je hoofd volgt
We leren om ‘verstandige’ beslissingen te nemen en leren af om te voelen, om onze intuïtie te gebruiken.
Toch mogen we het domein van het hart, het innerlijk weten en het onderbuikgevoel niet overslaan.
Trouw worden aan jezelf is het allerbeste dat je voor jezelf kan doen: het vraagt moed en lef! Om echt leider te worden in je leven, is het belangrijk dat je verlangens centraler staan dan je angsten. Durf gerust uit je comfortzone te stappen!

Onthecht van bevestiging en kritiek
Veel mensen houden zich onnodig klein. Maak je steeds losser van de gedachte: “Wat vindt de ander hiervan?” Als kind hebben we een bepaalde bevestiging vaak wel nodig, om een goed zelfbeeld op te bouwen. Als volwassene is het tijd om hier los van te komen. Om écht volwassen te worden dienen we minder beïnvloedbaar te worden door de mening van anderen. Zowel de positieve, als de negatieve meningen. Als je onthecht van bevestiging en kritiek, word je steeds vrijer!

Ken je triggers
Weet wat jouw gevoelige plekken zijn om in een oud patroon te vervallen. Het is belangrijk om zowel je eigen zonzijde als je eigen schaduwzijde te kennen. Niemand kan jouw leven veranderen behalve jijzelf!

Oefen nieuw gedrag, kom vaker uit je comfortzone en zet de stap!

(Skwadra by Tagtik/Source: Sleutels voor de ontwikkeling van krachtig innerlijk leiderschap - Maartje Roeterdink/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren