Tagtik

Is fruit eten met de schil gezond?

Klopt het dat de schil van fruit boordevol vitaminen zit, zoals onze grootouders steeds beweerden? Ja, in de schil zitten inderdaad goede voedingsstoffen zoals vezels (zorgen voor een voldaan gevoel), vitaminen en mineralen.

De schil van fruit ontvangt het meest energie omdat het blootgesteld is aan de zon. Het beschermt het binnenste van het fruit tegen alle weersomstandigheden.

En hoe zit het dan met al die bestrijdingsmiddelen? Hier wordt streng op gecontroleerd om ervoor te zorgen dat we niet te veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. Het fruit wassen heeft als doel het vuil en het stof te verwijderen. Na het wassen bevat het fruit echter nog pesticiden omdat deze het fruit binnendringen via de poriën. Dit is de reden waarom het verwijderen van de schil wordt aanbevolen.

Als je echt de voordelen van de schil wil, koop dan onbespoten of biologisch fruit.

Wanneer je hier rekening mee houdt, kan je gerust de schil van het volgende fruit eten, als je het tenminste ook lekker vindt:
-appel: de stoffen in de schil zijn ontstekingsremmend, voorkomen hoge cholesterol en stimuleren de productie van collageen. Bovendien voorziet het je lichaam van vezels en pectine, wat constipatie tegengaat.
-peer: de schil van deze vrucht zit boordevol vitamine C. Ook zijn hier voldoende vezels aanwezig.
-citrusfruit: de schil bevat het overgrote deel aan vitamine C en werkt tevens vochtafdrijvend.
-druiven: naast antioxydanten bevat de schil (en de zaadjes!) stoffen die de bloedvaten beschermen en de cardiovasculaire gezondheid in het algemeen.
-banaan: er zijn landen waar ze banaan met schil en al opeten. De schil zit namelijk vol gezonde stoffen als kalium, magnesium en vitaminen B12 en B6. Erg lekker schijnt het niet te zijn, maar wie een beetje creatief is met de blender komt vast een heel eind.
-kiwi: aan deze schil zal je wel even moeten wennen! Het vreemde gevoel van die haartjes die je lippen raken na een eerste hap … In de schil bevinden zich vitamine C en E.
-citroen: citroenrasp (zeste) wordt in heel wat gerechten verwerkt. Dit komt omdat de schil ontzettend veel aroma’s bezit die extra smaak geven. Ze is bovendien rijk aan vitamine C, B6, vezels en antioxidanten. Schillen van niet-biologisch citrusfruit zijn geverfd om de vruchten er aantrekkelijker te laten uitzien. Dus: weerom het advies om voor bio te kiezen.
-ananas: de schil wordt wel eens gebruikt om er een gezonde en therapeutische thee van te maken of een gefermenteerde drank. Deze beide dranken vermijden vochtopstapeling in het lichaam en verbeteren de spijsvertering.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren