Tagtik

Humor op het werk doet wonderen

We weten allemaal dat lachen gezond is. Mensen die veel lachen, hebben minder stress en laat stress nu een van de grootste boosdoeners voor onze gezondheid zijn. Bovendien maakt (goede!) humor de stoffen endorfine en dopamine vrij in onze hersenen waardoor we ons een pak gelukkiger voelen en onze weerstand verhoogt.

Maar geldt dit ook voor de werkvloer?
Het is wetenschappelijke bewezen dat lachende werknemers harder werken. Een flinke portie humor neemt de stress weg waardoor werknemers zich meer op hun gemak voelen en dus ook beter werk afleveren.

Door veel te lachen zal ook je enthousiasme stijgen waardoor je meer plezier vindt in je werk. De combinatie van al die factoren maken dat de productiviteit aanzienlijk stijgt.

Lachen is belangrijk, maar waarom er gelachen wordt is minstens even belangrijk. Het moet steeds om ‘positieve humor’ gaan. Pest- en roddel gedrag is contraproductief.

Maar af en toe lachen omdat je collega zich misspreekt of omdat iemand struikelt moet zeker kunnen. Tenminste, de grapjes mogen niet de bedoeling hebben om iemand te kwetsen.

Door samen te lachen, zal ook het onderlinge vertrouwen een boost krijgen waardoor problemen in de toekomst makkelijker kunnen worden opgelost. Ondanks een stevig meningsverschil toch af een toe een grapje maken, relativeert meteen de ernst van dat meningsverschil, zonder het weg te lachen!

Lachen is geen tijdverlies
Tot voor kort dachten werkgevers dat werknemers die lachen vooral veel tijd verliezen. Studie brengt daar verandering in.
Sommige werkgevers gebruiken nu al humor op de werkvloer om de productiviteit te verhogen. Ze moedigen humor aan, vertellen zelf soms een grapje of ze laten hun collega’s naar een grappig audiofragment luisteren.
Dat komt de productiviteit ten goede en zo is iedereen blij!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren