Tagtik

Profvoetballer laat defibrillator verwijderen en sterft dan aan hartfalen op veld (VIDEO)

De Ghanese profvoetballer Raphael Dwamena is op 28-jarige leeftijd overleden toen hij zaterdag een hartstilstand had gekregen tijdens een voetbalwedstrijd voor zijn club FK Egnatia in Albanië. De achtvoudig Ghanees international overleed op weg naar het ziekenhuis.

In 2017 ketste een transfer van FC Zürich naar Brighton & Hove Albion af. In Engeland lag een vierjarig contract voor hem klaar, maar tijdens de medische keuring kwamen de problemen met zijn hart naar voren. Toen werd beslist om een defibrillator in te planten. In de jaren nadien ging hij tweemaal tegen de grond door hartproblemen tijdens een voetbalwedstrijd. De defibrillator redde hem toen tweemaal het leven, berichtte de media. Maar de aanvaller besliste zelf op eigen houtje om het apparaat in 2022 te laten verwijderen, uit wantrouwen. Hij dacht immers dat een storing van het apparaat er voor zorgde dat hij problemen kreeg.

Artsen raadden de ingreep af. Voor hij in Zürich opnieuw onder het mes ging, moest hij een overeenkomst ondertekenen dat hij vanaf dat moment alle risico’s zelf zou dragen. "Als er nu iets gebeurt, is het mijn schuld. Ik respecteer alle meningen en diagnoses. Maar ik neem ze niet serieus, soms moet ik erom lachen. Er is maar één persoon die me kan vertellen dat het tijd is om te stoppen: God. En áls ik sterf, dan is dat Zijn wil. Dan ben ik weg", vertelde hij ruim een jaar geleden in de pers.

Die opmerkelijke beslissing kostte hem afgelopen weekend zijn leven. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren