Tagtik

Poetin krijgt mes in de rug

Servië verhoogt in het geheim de verkoop van munitie aan het Westen en versterkt zo de verdediging van Oekraïne. Tegelijkertijd heeft het land zich niet aangesloten bij de westerse sancties tegen Rusland.

De Financial Times schat dat Servië 800 miljoen euro aan munitie heeft geëxporteerd naar zijn westerse bondgenoten sinds de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne in 2022. Deze wapens vonden daarna hun weg naar Kiev via derde landen.

De Servische president Aleksandar Vučić noemde de situatie een zakelijke kans. Tegelijkertijd benadrukt Vucic dat hij geen partij zal kiezen in de oorlog. "Het is onderdeel van ons economisch herstel en het is belangrijk voor ons. Ja, we exporteren onze munitie," zei hij in een interview met de Financial Times.

Vučić benadrukte dat Servië geen oorlogsmaterieel kan verkopen aan Oekraïne of Rusland. Maar dat weerhoudt Belgrado er niet van om handel te drijven met zijn westerse bondgenoten: "We hebben veel contracten getekend met de Amerikanen, de Spanjaarden, de Tsjechen en anderen. Wat zij er uiteindelijk mee doen, is hun zaak. Zelfs als ik weet waar de munitie terechtkomt, gaat me dat niets aan. Het is mijn taak om te garanderen dat de wapencontracten die we aan hen verkopen, legaal zijn", aldus de Servische president. "Ik moet voor mijn mensen zorgen, meer kan ik niet zeggen. We hebben vrienden in Kiev en Moskou. Dat zijn onze Slavische broeders."

Servië is geen lid van de NAVO of de EU. Tegelijkertijd zijn de Serviërs traditioneel gehecht aan Rusland en wantrouwig tegenover het Westen.

(Fausto met FM/Bron: Financial Times/Illustration picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren