Tagtik

N-VA wil geen snoep van zwarte, vrouwelijke Sinterklaas (VIDEO)

Zes december nadert met rasse schreden en dat staat jaarlijks garant voor een debat over (zwarte) piet. De Belgische politieke partij N-VA was niet te spreken over de komst van een mogelijke vrouwelijke Sint met donkere huidskleur in het stadhuis van Gent, terwijl er zelfs opgeroepen werd om oude sinterklaasboeken in te ruilen voor progressievere exemplaren.

De stad Gent wou dit jaar een stevig statement maken door geen sinterklaas op te voeren zoals we hem al jarenlang kennen, blank en bejaard. Gent plande immers de blije intreden van 'Queen Nikkolah', een alternatief voor Sinterklaas dat op 6 december in het Gentse stadhuis georganiseerd zou worden, waarbij de sint vervangen is door een zwarte vrouw. “Queen Nikkolah stelt de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie”, staat te lezen op de stadswebsite. Er werd tevens opgeroepen om oude sinterklaasboeken mee te brengen en deze in te ruilen voor een “nieuw en moderner” exemplaar. Maar dat was absoluut een brug te ver voor N-VA. Lokaal kopstuk Anneleen Van Bossuyt (N-VA) trok maandag dan ook ten strijde tegen ‘Queen Nikkolah’. Maar ook de nationale top van N-VA voerde druk uit op de stad Gent.

Sinterklaasfeest intrinsiek racistisch?
“Suggereren dat het Sinterklaasfeest intrinsiek racistisch is, stellen dat onze samenleving koud is, ‘ouderwetse’ sinterklaasboeken moeten inruilen, en ouders zo opdelen in flinke en stoute ouders is problematisch”, tweette Van Bossuyt. 

De stad Gent heeft na het protest besloten om het evenement van Queen Nikkolah te schrappen. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Image by Ben Kerckx from Pixabay) 

SR

SR

Journalist

Ook dit kan u interesseren