Tagtik

Mysterieuze ziekte treft heel wat honden

Honderden honden verspreid over al minstens vijf verschillende staten in de VS hebben een mysterieuze ademhalingsziekte opgelopen. Dierenartsen zitten met de handen in het haar, terwijl de baasjes waken bij hun trouwe viervoeter. 

Er is voorlopig heel weinig bekend over de ziekte, maar dierenartsen zeggen dat deze meestal begint met een hoest die weken kan aanhouden en vervolgens overgaat in longontsteking (zichtbaar op röntgenfoto's) en ernstige ademnood. De ziekte lijkt over het algemeen niet te reageren op antibiotica, en bij acute gevallen van longontsteking worden binnen 24 tot 36 uur slechte resultaten opgemerkt, volgens de Oregon Veterinary Medical Association, die meer dan 200 meldingen van mogelijke gevallen heeft ontvangen.

“We weten niet waardoor het wordt veroorzaakt, en we kunnen niet definitief zeggen hoe het wordt overgedragen”, zegt Lindsey Ganzer, een dierenarts die eigenaar is van het North Springs Veterinary Referral Center in Colorado. “We weten er op dit moment gewoon niet genoeg over.”

Heel wat honden zijn reeds gestorven aan de mysterieuze ademhalingsziekte. 

In het ziekenhuis van Ganzer werden sinds 20 oktober al minstens 35 gevallen geregistreerd, waarvan er vier fataal waren ‘als gevolg van een ernstige longontsteking’, zei ze. Geen van de honden lijkt nog volledig te herstellen, en haar behandelplan tot nu toe omvat testen om veel voorkomende virussen en infecties uit te sluiten, aanvullende zuurstof en een cocktail van antibiotica – wat kan helpen bij secundaire infecties, hoewel ze er niet van overtuigd is dat daarmee de wortel van de oorzaak wordt aangepakt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Washington Post/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist

Ook dit kan u interesseren