Tagtik

“Rusland is in waanzin vervallen”

Begrijpen hoe Rusland in waanzin kon vervallen, hoe hun land van herkomst, waar hun familie werd geboren, een waar kwaadaardig imperium werd. Dat is de ambitie van Ksenia Bolchakova en Veronika Dorman, twee Franse journalisten van Russische afkomst (tevens beste vrienden), via de documentaire die afgelopen april werd uitgebracht: "Rusland: een volk dat in de pas loopt".

Op 24 februari 2022, ten tijde van de eerste bommen die in Oekraïne werden afgeworpen, legden de twee jonge vrouwen uit dat hun wereld instortte; hun land van herkomst was de agressor geworden. Ze werden plotseling in een nieuwe afgrond geworpen, in ongekend lijden en in ondraaglijke schuldgevoelens. “Wij, die Russisch spreken met onze kinderen in Parijs, waren sprakeloos, hulpeloos...” vertellen ze aan FranceTvPro.

Hun documentaire, gemaakt van beelden, woorden en pijn, is een zoektocht naar betekenis en zingeving. Om de achteruitgang van het land en deze bevolking, die zowel geïntimideerd als medeplichtig is, te begrijpen, “om te begrijpen hoe de Russen in deze waanzin konden wegzinken en hoe Rusland verdwaald kon raken in een oorlog die zowel broedermoord als suïcidaal was”, zeiden de twee vrienden, die terugkeerden naar hun land van herkomst, het land van hun voorouders, en drie weken lang over de Russische wegen reisden.

Terug in Frankrijk schilderden ze het portret van “een samenleving waarin de cultuur van geweld al vanaf de vroege kinderjaren wordt ingeslikt. Waar staatspropaganda de noties van goed en kwaad, aanvaardbaar en ondraaglijk, op zijn kop heeft gezet.” De twee journalisten ‘illustreren ook hoe propaganda de werkelijkheid en de geest verdraait. Hoe het Rusland van Poetin een volk werd dat nauwelijks terugdeinst en in de pas loopt.”

(Tagtik/Source: France TV Pro/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren