Tagtik

Drie jaar cel voor man die met Jürgen Conings sprak over aanslag?

Het openbaar ministerie heeft maandag drie jaar cel gevorderd tegen Anthony A. (33) uit Antwerpen. Deze man had met de intussen overleden extreemrechtse militair Jürgen Conings gemaild had over het plegen van een aanslag.  

De politie kwam een conversatie uit 2020 op het spoor waarin ze hun ongenoegen uitten over hoe het er in onze samenleving aan toe ging. Conings zei toen al dat hij actie wilde ondernemen en dat hij toegang had tot wapens. Beide mannen besloten om eerst gelijkgezinden te zoeken. Anthony A. had gereageerd op een oproep op Facebook en zei dat hij klaar was voor actie. De verdere communicatie verliep via de versleutelde e-maildienst Proton Mail. Tussen 24 juni en 1 juli 2020 stuurden ze verschillende e-mails naar elkaar. “De beklaagde vertelde daarin dat hij door moslims in een coma werd geslagen. Hij liep blijvende letsels op, terwijl zijn aanvallers vrij rond liepen. Conings vroeg of hij aan meer informatie kon geraken, want hij wilde die mannen een lesje leren. De beklaagde zei dat hij info over hen en over hun advocaat ging zoeken”, zei de procureur. Maar beide heren gingen uiteindelijk niet samen tot actie over.

Anthony A. beweerde trouwens niet te weten dat hij berichten naar Jürgen Conings had gestuurd. De inhoud van de mails deed hij als grootspraak af. De procureur geloofde Anthony A. niet en acht de feiten als bewezen. "Hij heeft zich verenigd met het doel een aanslag te plegen en gaf info door over zijn aanvallers en hun advocaat. Het is verontrustend dat hij het recht in eigen handen wilde nemen." Het vonnis volgt op 19 mei.

(Skwadra by Tagtik/Source: Belga - De Standaard - HLN/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren