Tagtik

Levenslange gevangenisstraf voor Chinese ex-voetbalbaas wegens corruptie

De voormalige voorzitter van de Chinese voetbalbond tussen 2019 en 2023, die toegaf enorme steekpenningen te hebben ontvangen, is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, aldus staatsmedia op dinsdag. De strafzaak is onderdeel van een grote anticorruptiecampagne gericht tegen de sport in het land.

Chen Xuyuan maakte misbruik van zijn positie om “illegaal geldbedragen van andere mensen aan te nemen voor een totaal van 81,03 miljoen yuan”, oftewel 10,4 miljoen euro, aldus de People’s Daily. Een rechtbank in de provincie Hubei veroordeelde hem daarom tot “levenslange gevangenisstraf voor het aannemen van steekpenningen, verbeurdverklaring van zijn politieke rechten voor het leven en inbeslagname van al zijn persoonlijke bezittingen”

Het proces tegen de 67-jarige ex-baas vond plaats tegen een sombere achtergrond voor het Chinese voetbal, met een zwak nationaal team dat roemloos is uitgeschakeld op de Asian Cup en een imago van de sport dat wordt geteisterd door verduistering. President Xi Jinping, zelf een voetbalfan, had grote ambities voor het nationale team. Maar het team, vaak bespot door de Chinezen, blijft steken op de 79e plaats op de FIFA-ranglijst, ongeveer waar het tien jaar geleden stond.

Deze veroordeling maakt deel uit van een grote anticorruptiecampagne die tien jaar geleden door Xi Jinping werd gelanceerd. In totaal zijn er een dozijn Chinese topvoetballers ontslagen wegens corruptie. De voormalige CEO van de Chinese Super League (CSL), Dong Zheng, werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Andere vonnissen worden verwacht.

Dit zou ook kunnen gelden voor de voormalige coach van China, Li Tie, tegen wie sinds 2022 een onderzoek loopt wegens corruptie en die momenteel in voorarrest zit. Als voormalig speler van Everton gaf hij toe te hebben geholpen bij het kopen van wedstrijden waardoor de Chinese tweedeklasseteams die hij leidde de hoogste klasse konden bereiken. Daarna coachte hij Wuhan Zall en liet hij twee miljoen yuan (255.000 euro) aan steekpenningen betalen aan Chen Xuyuan om zijn positie als coach veilig te stellen.

(Pascal Glo/L'Equipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren