Tagtik

Gukesh, jongste uitdager voor het wereldkampioenschap schaken in de geschiedenis

Gukesh Dommaruja wordt de uitdager van de Chinees Ding Liren in de strijd om het wereldkampioenschap schaken. De 17-jarige Indiër won het kandidatentoernooi in Toronto na een knotsgekke 14e ronde.

Gukesh Dommaruja kwam als winnaar uit de thriller in Toronto. De jonge Indiër, die de leiding had genomen in de 13e ronde, hield zijn zenuwen in bedwang in de 14e en laatste ronde, toen er nog vier spelers in de race waren om te winnen. Qua spanning maakte het kandidatentoernooi 2024 zijn belofte tot het einde waar.

Deze 14e ronde, waarin de vier koplopers – Nakamura tegen Gukesh en Caruana tegen Nepomniachtchi- tegenover elkaar stonden, bood een ongelooflijk eindscenario en testte de zenuwen van alle betrokkenen. Met een half punt voorsprong aan het begin had Gukesh, die het toernooi zou winnen als hij zijn partij won, besloten om er tegen Nakamura voluit voor te gaan. Offensief kreeg hij een gunstige positie, maar de Amerikaan deinsde niet terug en bood weerstand. De Indiër legde zich er vervolgens bij neer dat hij het punt moest delen na een zeer lange remise.

Vanaf dat moment zou het een tiebreakwedstrijd komen als er een winnaar zou komen in het andere duel tussen Caruana en Nepo. Fabiano Caruana leek tot twee keer toe dicht bij een overwinning, maar hij ging mentaal kapot en kon zijn idee niet doorzetten tegen Nepo, die vastbesloten was om niet op te geven. Het mag hem dan wel niet gelukt zijn om het kandidatentoernooi voor de derde keer op rij te winnen, toch kan de Rus tevreden zijn met het feit dat hij de enige ongeslagen speler in het toernooi is. De veerkracht van Nepo leverde Gukesh de overwinning op en met zijn 17 jaar wordt hij de jongste winnaar ooit van het kandidatentoernooi.

“Ik was het hele toernooi in de perfecte stemming. Van begin tot eind had ik de juiste instelling en de motivatie om te winnen. Ik was gefocust op schaken en probeerde op mijn best te spelen, maar het was vooral mijn mentale instelling die erg goed was in dit toernooi,” aldus de jongeman.

Nadat hij in januari 2019 met 12 jaar, 7 maanden en 17 dagen de op één na jongste internationale grootmeester werd, kan hij vijf jaar later Ding Liren uitdagen om de jongste wereldkampioen schaken in de geschiedenis te worden.

(Frédéric Waringuez/L’Équipe via tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren