Tagtik

TAGTIK NEWS - TO THE POINT

Welke groente bewaar je in de koelkast en welke niet?

doorFranco Vandevelde
|
06 May 2025 13h30
assorted-type photos stick on white single-door refrigerator
©Unsplash

Het leven is de laatste tijd duur geworden, dat ondervinden we maar al te best wanneer we onze wekelijkse boodschappen gaan doen. We hebben niet altijd de mogelijkheid of de tijd om elke dag voedingswaren zoals groente en fruit te gaan kopen. Zeker wanneer we voor een week of enkele dagen groente kopen is het natuurlijk belangrijk dat we weten hoe we die groente zo lang mogelijk vers kunnen houden en ook waar. We willen trouwens dat de kwaliteit zoveel mogelijk wordt behouden. Niet alle groente moeten in de koelkast bewaard worden, maar bij sommige is het wel noodzakelijk.

Welke groente bewaar je best in de koelkast en welke niet?

In de koelkast
De groentela in je koelkast is de ideale plaats om verse groente te bewaren. Deze groente bewaar je er het best in: sla, andijvie, koolsoorten als bloemkool, broccoli en spruiten, ook prei, bleekselder.
Sla en andijvie wikkel je best in vochtig papier. In prei en bleekselder kan je gaatjes prikken zodat ze langer vers blijven. Champignons bewaar je niet in plastic zakje of bakje, maar in een papieren zak, anders worden ze te snel slecht.
Alle voorgesneden groente bewaar je ook best in de koelkast, om het even welke soort. Bewaar ze dan best in hun originele verpakking.

Buiten de koelkast
Niet alle groente houden van de kou in de koelkast en bewaren beter buiten de koelkast. Leg ze dan wel op een donkere en koele plaats zoals de kelder of schuur. Zo zijn ze tot 2 weken houdbaar. Folie, zoals bij komkommer, voorkomt dat deze uitdroogt en verwijder je best niet. Groente als paprika en aubergine leg je niet op een schaal bij fruit of tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ook aardappelen en uien bewaar je best niet naast elkaar.

En wat met tomaten?
Tomaten zijn warmteliefhebbers. Ze komen uit een kas of uit warme landen waar het lekker warm is. De tomaat zou daarom snel zijn smaak verliezen in een koelkast. Bewaar rijpe tomaten daarom buiten de koelkast op een droge plaats. Enkel wanneer ze al overrijp zijn, zet je ze in de koelkast.

(FVDV - Illustratie: ©Unsplash)

LAATSTE NIEUWS

Adam Ant
03/11/2025 13h00
door Stéphane Soupart

Geboren op 3 november: Adam Ant, uitvinder van de tribal punkrock

Lady Gaga
27/10/2025 14h00
door Stéphane Soupart

Concert: Lady Gaga, terug in België na meer dan 8 jaar afwezigheid

27/10/2025 10h00
door Stéphane Soupart

Geboren op 27 oktober: Simon Le Bon, zanger bij Duran Duran en ervaren schipper

Mick Hucknall - Simply Red
25/10/2025 09h00
door Stéphane Soupart

Mick Hucknall,de soulstem uit Manchester, viert 40 jaren Simply Red

17/10/2025 09h00
door Stéphane Soupart

Geboren op 17 oktober: Ziggy, een telg van de Marley-familie

Chris De Burgh
15/10/2025 09h00
door Stéphane Soupart

Geboren op 15 oktober: Chris De Burgh, de troubadour van The Lady In Red