In Europa neemt de vrees voor droogte toe, na een uitzonderlijk droog voorjaar in vooral het noordwesten en het midden van Europa. Wereldwijd was mei 2025 was de op één na warmste maand mei ooit gemeten.
Uit gegevens van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie, blijkt dat mei 1,4 °C warmer was dan het pre-industriële gemiddelde en 0,53 °C boven het gemiddelde van 1991-2020. Het gebrek aan regen en de hoge temperaturen hebben geleid tot een kritiek laag bodemvochtgehalte en lage rivierstanden in een groot deel van Noord- en West-Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Benelux en Scandinavië.
Vrees voor watertekorten
De vrees voor watertekorten en misoogsten is toegenomen en sommige boeren melden al verliezen. Grote rivieren zoals de Rijn hebben te maken met een daling van het waterpeil, wat gevolgen heeft voor de landbouw, het vervoer en de energieproductie.
Hoewel Zuid-Europa (zoals het Iberisch schiereiland en Italië) een nattere winter en betere oogstvooruitzichten had, maakt het grootste deel van Europa zich op voor aanhoudende droogte tot in de zomer, met meer risico's voor de landbouw, ecosystemen en de economie tot gevolg.
Zeewatertemperatuur op recordhoogte
Wereldwijd werden in mei ook recordhoge zeewatertemperaturen gemeten in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Dit benadrukt nog maar eens de toenemende klimaatcrisis.
(DC - Source: climate.copernicus.eu via The Guardian - Picture: @ Keagan Henman on Unsplash)
Snelkoppelingen