Toch ligt het erg vaak op het ontbijtbord. Wees je er echter van bewust dat dit voedingsmiddel helemaal niet de ideale keuze is om je ochtend te starten.
Geroosterd, met een laagje confituur, boter, kaas... of samen met avocado’s: wit brood (dat erg populair is) zou niet de hoofdrol mogen spelen bij je ontbijt. Door het hoge gehalte aan koolhydraten in wit brood ontstaat er namelijk meteen een hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Die is echter van korte duur. Gevolg? Je lichaam krijgt al snel weer nood aan suiker, in de loop van de voormiddag, waardoor je je moe zal voelen. Bovendien kan een te hoge inname van snelle suikers het risico op gewichtstoename en type 2-diabetes vergroten, aldus de website L’internaute.
Een evenwichtig ontbijt
Maar waarmee vervang je wit brood dan het best in de ochtend? Kan je niet zonder brood aan de ontbijttafel, kies dan voor volkoren- of meergranenbrood. Die zijn rijk aan vezels en hebben een lagere glycemische index, waardoor je langer een vol gevoel hebt. En als je brood inruilt voor muesli of havermout, geniet je van een nog langdurigere verzadiging.
Tot slot: een evenwichtig ontbijt bevat best vezels, eiwitten en gezonde vetten. Yoghurt, fruit, groenten, platte kaas, chiazaad, eieren en noten: dat zijn de ingrediënten voor een koninklijk ontbijt!
(FVDV, MH en Raphaël Liset - Bron: L’internaute - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen