"Liberty" is zijn bijnaam. Zal dit futuristische voertuig, ontworpen door het Nederlandse bedrijf PAL-V, de eerste vliegende wagen zijn die in Europa officieel wordt toegelaten?
Pal-V werkt sinds 2008 aan dit prototype van een vliegende auto. Het voertuig, dat de naam “Liberty” draagt, is uitgerust met drie wielen, een propeller en een rotor, en werd in 2020 goedgekeurd voor gebruik. Wat het speciaal maakt? Het kan zowel op de weg als in de lucht worden gebruikt!
En voor het eerst heeft het Europees Agentschap voor de luchtvaartveiligheid (EASA) een technisch non-bezwaaradvies afgegeven voor een voertuig van dit type, meldt het nieuwsmedium Demotivateur. Het Nederlandse bedrijf Pal-V wacht momenteel op de laatste van de zeven certificeringsfasen van de EASA, een stap die zijn vliegende auto dichter bij seriële productie en daarna bij commercialisering brengt.
Op 5 minuten van de lucht naar de weg
De eerste tests vonden plaats in 2012. Sindsdien is het ontwerp van “Liberty” sterk geëvolueerd. De vliegende auto heeft twee zitplaatsen en werkt op Super loodvrije benzine. In totaal heeft het een bereik van 1300 km en kan het een snelheid van 160 km/u behalen op de weg. In de lucht heeft het voertuig dezelfde snelheid, maar het bereik is beperkt tot 500 km. Het kan tot 3.000 meter hoogte vliegen. En mocht je je afvragen hoe snel de overgang van rijdende naar vliegende auto verloopt, het duurt slechts 5 minuten; de tijd om de achterpropeller en hoofdrotor uit te vouwen en het chassis op te tillen.
Een klein minpuntje: de Liberty is niet erg praktisch. Het toestel moet namelijk opstijgen en landen vanaf een vliegveld. Bovendien moet je een privé- of microlight-pilotenlicentie hebben om ermee te rijden en vliegen.
Momenteel is de verkoopprijs vastgesteld op 299.000 euro (voor het standaardmodel). Volgens Demotivateur heeft Pal-V al meer dan 100 vaste bestellingen en duizend koopintenties ontvangen. Zijn ingebruikname staat gepland voor volgend jaar.
(FVDV en Raphaël Liset - Bron: Demotivateur - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen