Vlaamse bedrijven hielpen Rusland de handelssancties handig te omzeilen. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard, die daar bewijs voor heeft verzameld. “Ze steunden ontegensprekelijk de Russische oorlogsmachine”, klinkt het verontrustend.
De schaduwvloot van Poetin lijkt steevast België te bezoeken op haar route van Rusland naar klanten die olie of gas kopen over de hele wereld, en ze kreeg daarvoor telkens hulp van Vlaamse bedrijven. Zo heeft De Standaard bewijs dat de Russsiche olietanker 'Vela Rain' de Westerschelde opvoer in maart 2024. "Het schip – 249 meter lang, met een capaciteit van ongeveer 115.000 ton – was een maand eerder vertrokken in Primorsk, een belangrijke oliehaven aan de Oostzee", schrijft de Belgische krant. De Russische tanker leverde olie, na een reis via het Nauw van Calais en de Straat van Gibraltar, in een Turkse haven die bekendstaat om de import van Russische olie, onder meer voor Lukoil.
Met het geld van het olietransport wordt de Russische oorlogseconomie gefinancierd. Volgens het Oxford Institute for Energy Studies haalde Rusland vorig jaar zo’n 115 miljard euro uit de export van energie. En al dat geld wordt gebruikt om de Russische oorogsmachine in werking te houden. En Vlaamse bedrijven helpen bijgevolg door deze schepen te laten aanmeren en tanken, als kleine schakel in deze hele constructie. Zoals bij de Vela Rain het geval was. Het Russsiche schip tankte ongeveer halverwege, in de Westerschelde tussen België en Nederland. Dat tanken gebeurt trouwens met de hulp van een drijvend tankstation: het voorziet grote transportschepen van brandstof door ernaast te gaan varen en de brandstof over te pompen. In dit geval ging het om de 'Opaal', een mobiel tankstation dat vaart onder Belgische vlag en deel uitmaakt van de vloot van United Bunkers, een Belgisch bedrijf. Van op de Rijnkaai in Antwerpen beheert het bedrijf de Opaal en verschillende andere schepen van dit type.
De Standaard heeft bewijzen van meerdere tankbeurten van de Russische schaduwvloot door bedrijven met een Belgische link, sinds de start van de invasie van Oekraïne in februari 2022. Met deze tankers en vrachtschepen probeert het Kremlin de sancties op de export van olie en gas te omzeilen. De tankbeurten die De Standaard kon opsporen via een signaal dat de schepen uitzenden met een transponder, vonden plaats voor de schepen werden gesanctioneerd. Naast de Westerschelde, worden ook de gasterminals van de haven van Zeebrugge bezocht door de Russische schaduwvloot. Ontegensprekelijk steunden ze hiermee Poetins bloedige oorlog. Experts schatten dat de vloot sinds het begin van de oorlog meer dan 142 miljoen vaten Russische ruwe olie en olieproducten heeft vervoerd.
(FVDV for Tagtik/Source: De Standaard - NRC - Het Nieuwsblad/Ilustration picture by Ahenobarbus Henocied via Wikicommons licensed under the creative commons attribution-share alike 4.0 international license)
Snelkoppelingen