Twee jongens uit de Vlaamse Kempen zullen vandaag de uitspraak in hun rechtszaak te horen krijgen. Ze worden immers in Kenia verdacht van het smokkelen van duizenden mieren naar Europa. De jongens van 18 en 19 werden begin april betrapt met duizenden mierenkoninginnen in hun hotelkamer. En sindsdien zitten ze in de cel in Kenia. Ze kunnen wel eens een bijzonder zware straf krijgen.
Van een mier een olifant maken?
"Deze mieren mogen dan klein zijn, hun diefstal bedreigt de voedselzekerheid doordat ze cruciale processen als bodembeluchting en zaadverspreiding verstoren. We behandelen deze zaak met dezelfde ernst als stroperij van olifanten", aldus de Keniaanse rechtbank.
De tieners uit de streek van Mol in de Belgische Kempen zitten momenteel in de cel in Kenia en wachten op de uitspraak in hun proces. Ze probeerden mieren mee te nemen naar België. Deze bijzondere koninginnenmieren zijn tot wel 200 euro stuk waard en de Belgische tieners betaalden slechts enkele duizenden euro's voor de dieren in Kenia. Het lijkt erop dat ze de mieren illegaal naar België wilden smokkelen, om ze vervolgens voor een veelvoud van de prijs te verkopen op de zwarte markt.
Beschermde diersoort
Maar het is helemaal niet toegestaan om deze beschermde diersoort te vangen, houden of verhandelen. In 2.244 buisjes werden alles bij elkaar zo’n 5.000 mieren ontdekt. In de buisjes zaten watten om de mieren vochtig te houden tijdens het transport.
Het proces van David L. en Seppe L. startte maandag (14/04) voor een speciale rechtbank op de luchthaven van hoofdstad Nairobi. Het Keniaanse gerecht meldt dat de Belgische tieners schuldig hebben gepleit. De mieren zijn in beslag genomen en zullen weer in de natuur worden uitgezet.
De jonge Belgen zouden volgens de Keniaanse media een celstraf van minstens 5 jaar riskeren en een geldboete van 5.500 euro. De exacte straf wordt uiteindelijk door de rechter bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als de ernst van het misdrijf en de betrokken soort, verslagen van de KWS, inzichten van de reclasseringsambtenaar en adviezen van het National Museum of Kenya.
(SR - Bron: Het Nieuwsblad/GVA/Kenya Wildlife Service - Illustratiebeeld: ©Unsplash)
Snelkoppelingen