Urenlang woelen en draaien, niet weten wat te doen met obsessieve gedachten, niet in staat zijn je ogen te sluiten: slapeloze nachten drukken de stemming net zo goed als ze de gezondheid beïnvloeden. Slechts één slapeloze nacht en het immuunsysteem krijgt al een serieuze klap.
Volgens een recent Koeweitisch onderzoek van het Dasman Diabetes Instituut, gepubliceerd in de Journal of Immunology, kan slechts één slapeloze nacht de samenstelling van immuuncellen veranderen, wat op lange termijn leidt tot een verhoogd risico op chronische ontstekingen.
Het onderzoek toont aan dat ons immuunsysteem bijzonder gevoelig is voor slaapvariaties, rapporteert de Belgische media RTBF. En als slaaptekort regelmatig wordt, kan dit leiden tot een chronische ontstekingsstaat en de risico's op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en zelfs obesitas vergroten.
Invloed op monocyten
Hoewel de gevolgen van slapeloosheid op immuuncellen (vooral monocyten) onduidelijk blijven, hebben de onderzoekers besloten het probleem direct aan te pakken door 237 gezonde volwassenen van verschillende body mass indices te bestuderen. Ter herinnering: monocyten spelen een essentiële rol in wat bekend staat als aangeboren immuniteit, door ons lichaam te beschermen tegen infecties, het te ontdoen van beschadigde cellen en ontstekingen te reguleren.
Het team van wetenschappers richtte zich op de monocyten van 237 volwassenen. Tijdens de analyses observeerden ze een afname van zogenaamde "klassieke" monocyten, die verantwoordelijk zijn voor immuunbewaking, en een toename van "niet-klassieke" monocyten, die bekend staan om het produceren van ontstekingsstoffen, merkt RTBF op. Het meest verrassende? De studie benadrukt dat deze toename van "niet-klassieke" monocyten niet uitsluitend gelinkt was aan lichaamsgewicht. Verstoorde slaap bij slanke deelnemers triggert dezelfde ontstekingsreactie.
Conclusie: gebrek aan slaap is voldoende om ons immuunsysteem te verzwakken. Slechts één slapeloze nacht is genoeg om een ontstekingsreactie in het lichaam uit te lokken.
Een probleem voor de volksgezondheid
Om deze slaapstoornissen te voorkomen, raadt Dr. Fatema Al-Rashed, hoofdauteur van de studie, ook aan om schermtijd te verminderen, aangezien het alomtegenwoordige licht dat ze afgeven onze slaapcycli verstoort. "[Deze verstoring] heeft diepgaande implicaties voor de immuungezondheid en het algemeen welzijn", stelt ze in een persbericht. Want slaap is niet gewoon een eenvoudige rustperiode, het functioneert als een echte regulator van ons immuunsysteem.
(FVDV, MH en Raphaël Liset - Bron: RTBF - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen