Parijs heeft het trieste record van dodelijkste hoofdstad van Europa – en mogelijk van de hele ontwikkelde wereld – tijdens hittegolven. Volgens een studie gepubliceerd in The Lancet in 2023 heeft de Franse hoofdstad het hoogste risico op hittegerelateerde sterfte van 854 onderzochte Europese steden, met gemiddeld 400 sterfgevallen per jaar die worden toegeschreven aan extreme hitte.
Maar waarom is Parijs zo kwetsbaar?
Het eerste antwoord op deze vraag is te vinden in wat specialisten het 'stedelijk hitte-eilandeffect' noemen. Dit fenomeen, dat in de Franse hoofdstad zeer uitgesproken is, kan de temperatuur met 8 tot 10 °C doen stijgen ten opzichte van de buitenwijken, vooral 's nachts. In 2021 werd 90 % van de Parijzenaars blootgesteld aan een hitte-eiland van minstens 3 °C boven de normale temperaturen, en 10 % van de Parijse bevolking aan een verschil van meer dan 6 °C.
Een tweede factor is het gebrek aan groen en de gebruikte stedelijke materialen. Het tekort aan groene ruimtes en het overwicht van donkere oppervlakken (asfalt, gevels) versterken de warmteopslag, waardoor bepaalde wijken bijzonder gevaarlijk worden tijdens temperatuurpieken.
Een derde kwetsbaarheidsfactor is de hoge bevolkingsdichtheid, het bestaan van talrijke volkswijken met minder koele ruimtes en airconditioningsystemen, en het hoge percentage ouderen en chronisch zieken in deze wijken.
Ten slotte bemoeilijkt de ontoereikende thermische isolatie van gebouwen, met name van oude gebouwen, de bescherming van de bewoners, temeer daar de renovatie van gebouwen op energiezuinigheid wordt belemmerd door de eigendomsstructuur in Parijs.
Al deze factoren samen verklaren waarom de sterfte als gevolg van hittegolven in Parijs 1,6 keer hoger is dan in andere grote Europese steden, voor alle leeftijdsgroepen samen, en met name bij 85-plussers. Daklozen, kinderen, ouderen en chronisch zieken zijn de meest kwetsbare groepen.
Door massaal bomen te planten, meer schaduwplekken en vernevelingsfonteinen aan te leggen, het stadsverwarmingsnetwerk uit te breiden en energiebesparende renovatieprojecten uit te voeren, moet de Franse hoofdstad haar transformatie versnellen om te voorkomen dat dit trieste record in de komende decennia nog verder verslechtert.
(DC with LpR - Source: rfi, Novethic, France 24, Le Parisien, Le Monde - Picture: Unsplash)
Snelkoppelingen