Al ongeveer twintig jaar lang wordt het project van stedelijke tolheffing in New York besproken. Het zou autobestuurders dwingen om bij het binnenrijden van Manhattan een bedrag van 8 dollar te betalen.
Toch heeft de regering-Trump op 19 februari de stad bevolen om een einde te maken aan zijn stedelijke tolheffing, hoewel deze amper in werking was getreden (begin januari) om de metro te financieren en, vooral, de vervuiling te verminderen. Volgens de Amerikaanse president zou het project schadelijk zijn voor de "arbeidersklasse".
In een brief aan de gouverneur van de staat New York, Kathy Hochul, die het project ondersteunde, gaf de minister van Transport Sean Duffy aan: “Ik deel de zorgen van de president over de gevolgen voor de Amerikaanse arbeidersklasse die nu een extra financiële last moet dragen in hun dagelijks leven”. En hij voegde eraan toe dat “het tolpogramma van de staat New York een klap in het gezicht is van de Amerikaanse arbeidersklasse en de eigenaren van kleine bedrijven”, waarbij hij aangaf dat zijn ministerie de federale goedkeuring voor dit "pilootproject" zou intrekken, meldt Le Figaro.
Op weg naar de rechtbank
Een ommekeer die zeker tot een juridische strijd zal leiden. Veel belanghebbenden die het initiatief steunen, waaronder de New Yorkse metroautoriteit (MTA), zouden zoals aangekondigd niet van de tolinkomsten kunnen profiteren. “Vandaag heeft de MTA documenten bij een federale rechtbank ingediend om te verzekeren dat het programma (...) zal doorgaan ondanks deze ongegronde aanval”, zei de CEO van de MTA, Janno Lieber, die van plan is om de beslissing van de regering-Trump aan te vechten in de rechtbank. “Het is verwarrend dat, na vier jaar en 4000 pagina's van door de federale regering begeleide milieu-evaluatie - en slechts drie maanden nadat de laatste goedkeuring voor het congestieverlagingsprogramma was gegeven -, de regering een 180-graden draai maakt”, benadrukte hij.
Ondertussen heeft de Democratische parlementariër van New York, Jerrold Nadler, verzekerd dat de zaak zou doorgaan bij de rechtbank. “Meneer de president, we zien elkaar in de rechtbank”, beloofde hij, en stelde dat de Amerikaanse president “geen wettelijke basis heeft om dit programma eenzijdig te stoppen”.
(FVDV en Manon Pierre - Bron: Le Figaro - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen