Zonder veel ophef viert Tony Hadley, geboren in 1960 in Londen, Verenigd Koninkrijk, op 2 juli zijn 65ste verjaardag.
De voormalige zanger van Spandau Ballet blijft een icoon van de New Romantics-beweging die eind jaren 70 ontstond in Londense clubs zoals Blitz (opgericht door Rusty Egan en Steve Strange van Visage). Met bands als Duran Duran en Spandau Ballet betekende deze stroming op een bepaalde manier de terugkeer van glamour en glitter in de Engelse popmuziek. Hoewel de hoofdrolspelers in het begin amper geld hadden om hun look af te werken! We zijn inmiddels ver verwijderd van het door de punks gepropageerde No Future. "Punk Is Not Dead" beweren de laatste overlevenden van de iconoclastische beweging vandaag nog steeds, maar het enthousiasme is al lang verdwenen.
Aangemoedigd door nieuwe tijdschriften zoals "The Face" en "i-D" die tegelijkertijd in de kiosken verschijnen, promoot deze muziekstijl levensvreugde en zelfs een zeker hedonisme. En Spandau Ballet, met zijn jabothemden en verzorgde uitbundigheid, wordt één van de boegbeelden. Toch behouden ze, net als de punkers, hun drang naar onafhankelijkheid door bijvoorbeeld hun eigen label Re-formation op te richten.
In 1980 is hun eerste single "To Cut A Long Story Short" (met talloze remixes en lange versies voor de discotheken) meteen een succes. Hun debuutalbum "Journeys To Glory" toont hun ambitie om de top te bereiken. Dat lukt definitief twee jaar later met het album "True" en het gelijknamige, wat zoete, nummer dat overal in Europa de eerste plaats inneemt. "Toen mensen ons zagen, verwachtten ze vaak supercoole gasten tegen te komen. Sommigen waren misschien een beetje teleurgesteld toen ze merkten dat we eigenlijk heel gewoon waren" herinnert Hadley zich. Spandau Ballet zal daarna nog drie albums uitbrengen: "Parade" (1984), "Through The Barricades" (1986) en "Heart Like A Sky" (1989), die wat onder de radar blijven. Hun ster begint dus te doven en enkele tijdelijke reünies veranderen daar niets aan. Dat hoofdstuk is echt afgesloten.
Geleidelijk aan, van album tot album, verandert Tony Hadley zelf in een crooner en wijdt hij zelfs een volledig optreden aan covers van Frank Sinatra, Tony Bennett en Ella Fitzgerald. Zonder ooit de refreinen volledig los te laten die zijn reputatie in de jaren 80 bouwden, zoals "Only When You Leave", "The Freeze", "Chant n°1" en "Gold". Want de zanger vergeet nooit dat het vooral de nostalgie is die het publiek naar zijn optredens brengt ...
Enkele komende concerten:
14 juni: Dreamland - Margate (Engeland) met Midge Ure en Nik Kershaw
12 juli: The Quarry - Shrewsbury (Engeland) met Holly Johnson
24 augustus: Arena - Darlington (Engeland) met Bananarama en The Christians
26 oktober: Podium Victoria - Alkmaar (Nederland)
27 oktober: Casino Kursaal - Oostende (België)
29 oktober: Het Depot - Leuven (België)
30 oktober: Metropool - Hengelo (Nederland)
9 november: De Vorstin - Hilversum (Nederland)
Alle andere data hier: tonyhadley.com/ontour/
(GF with Stéphane Soupart - Foto: © Etienne Tordoir)
Foto: Tony Hadley met Spandau Ballet op het podium van het Koninklijk Circus in Brussel (België) op 19 oktober 1983
Snelkoppelingen