"Het laatste oordeel" zou in 2027 kunnen plaatsvinden. Althans die opvallende voorspelling staat neergeschreven in een 900 jaar oud boek, zorgvuldig bewaard in het Vaticaan.
En paus Franciscus zou dus de allerlaatste leider van de Kerk kunnen zijn, geeft Euronews aan. Het is precies hij, en zijn wankelende gezondheid, die de interesse in dit mysterieuze boek, beter bekend als de "Profetie van de pausen", (opnieuw) hebben opgewekt.
In 1139 zou de Ierse aartsbisschop Sint Malachie een visioen hebben gehad tijdens een reis naar Rome. Een gebeurtenis die hij toen op papier zou hebben gezet, en die aanleiding zou hebben gegeven tot deze beroemde tekst die het einde van de wereld voorspelt. In 1595 ontdekte de benedictijnse monnik Arnold Wion het bestaan van dit boek, en hij beweerde dat hij deze geschriften in de geheime archieven van het Vaticaan had gevonden.
Franciscus, de laatste paus
Zoals Euronews meldt, zou dit werk de kenmerken en namen van 109 toekomstige pausen onthullen, afhankelijk van de dag waarop het werd geschreven. Hier is een fragment: "In de laatste periode van de Heilige Romeinse Kerk zal Petrus de Romein regeren, hij zal zijn kudde leiden door vele tribulaties, waarna de stad op de zeven heuvels vernietigd zal worden en de verschrikkelijke Rechter zal het volk oordelen. Dit is het einde". De stad die "de stad op de zeven heuvels" wordt genoemd is niets anders dan Rome en, voor sommigen, zou Petrus de opvolger van Franciscus zijn vanwege zijn longproblemen, waardoor hij de laatste paus zou zijn.
Uit deze voorspellingen hebben velen daarom in de ziekte van de Argentijnse paus een teken van het einde van de wereld gezien. En volgens sommige interpretaties van de tekst wijzen de profetieën er zelfs op dat het "Laatste oordeel" in 2027 zal plaatsvinden.
Laten we echter opmerken dat een team van moderne onderzoekers de oorsprong van het boek sterk betwist, bewerend dat het slechts een cryptisch vervalsing is die om politieke partijdige redenen is gecreëerd, vertelt Euronews.
(FVDV en Raphaël Liset - Bron: Euronews - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen