Een TikTok-video stak het vuur aan de lont. “Ratten- en menselijk DNA gevonden in veel fastfoodketens wereldwijd”, zo begint de jonge man die deze video geplaatst heeft.
De video werd al meer dan 500.000 keer bekeken. Volgens de gebruiker die de video online heeft gezet, zijn er volgens informatie van het Amerikaanse laboratorium ClearLabs sporen van knaagdier- én mensenvlees aangetroffen in producten die verkocht werden in niet minder dan 79 restaurants van KFC en McDonalds. De TikTokker richt zich zo tot zijn publiek: “Verbaast jullie dat?”...“Mij persoonlijk niet. [...] We eten mensenvlees. [...] We zouden eigenlijk kannibalen zijn”. En in de reacties – hoewel sceptici van zich laten horen – zijn er heel wat mensen die overtuigd zijn van de echtheid van deze info.
Toch?
Hoewel het klopt dat de studie van ClearLabs bestaat, is de reden achter de aanwezigheid van "mensenvlees" in fastfood veel minder schokkend dan wordt voorgesteld. De studie uit 2016 meldt dat in totaal drie gevallen van ratten-DNA en één geval van menselijk DNA werden gevonden in 258 geteste hamburgers. Het laboratorium concludeert dat “hoe onaangenaam ook, de aanwezigheid van menselijk of ratten-DNA waarschijnlijk niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid”... “Maar over het algemeen wijst de aanwezigheid van menselijk en ratten-DNA op een mogelijk gebrek aan kwaliteit en een inconsistent naleven van de verwerkingsprotocollen.”
Bovendien benadrukt ClearLabs dat “hoewel onze tests menselijk DNA kunnen detecteren, kunnen ze de precieze bron niet aangeven. De meest waarschijnlijke oorzaak is een haar, stukje huid of een nagel die per ongeluk [bij het vlees] is terechtgekomen tijdens de productie.” Er is dus een groot verschil tussen een volledige steak van mensenvlees en een miniem menselijk residu dat per ongeluk in een burger belandt.
(FVDV en Raphaël Liset - Bron: 20 Minutes - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen