In tijden van opwarming van de aarde en massatoerisme kiezen steeds meer mensen voor noordelijke vakantiebestemmingen. Als we Trumps interesse in Groenland even buiten beschouwing laten, worden bestemmingen van Alaska tot Lapland, van de Faeröer tot Spitsbergen, steeds populairder. Maar dat heeft grote, desastreuze gevolgen.
De luchthaven Svalbard ligt op een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, ongeveer halverwege Noorwegen en de Noordpool, en is uitstekend bereikbaar per vliegtuig. Het is bovendien de noordelijkste luchthaven ter wereld en er vliegen regelmatig commerciële vluchten van en naar deze luchthaven.
Zo verbinden twee luchtvaartmaatschappijen, SAS en Norwegian, het Noorse vasteland het hele jaar door met de luchthaven in Longyearbyen, de grootste nederzetting op de archipel, 800 kilometer naar het noorden. Ook chartervluchten en privéjets landen regelmatig op de luchthaven, de unieke geografische ligging van Spitsbergen is daarom erg aantrekkelijk.
Toen ze begin jaren zeventig de 2300 meter lange landingsbaan aanlegden, verwachtte niemand dat de permafrostlaag waarop ze de baan hadden gebouwd, zou gaan ontdooien. Maar dat is nu net wat er aan het gebeuren is, meldt CNN.
Dagelijkse bodemdalingscontrole is noodzakelijk op deze smeltende luchthaven
Permafrost is permanent bevroren grond die ontstaat doordat de temperaturen het hele jaar door laag zijn. Maar de opwarming van de aarde en het smelten van de permafrost vormen een groot probleem voor Spitsbergen. De gevolgen zijn onder andere instabiliteit en verzakking van gebouwen en infrastructuur en een toegenomen risico op aardverschuivingen en lawines.
"In de zomermaanden moeten we de landingsbaan elke dag zorgvuldig controleren, omdat de grond elk moment kan inzakken. Dit is een grote uitdaging voor ons en we verwachten dat dit de komende jaren alleen maar erger zal worden", vertelde luchthavenmanager Ragnhild Kommisrud aan CNN.
Ongeveer 2.500 inwoners van Spitsbergen zijn sterk afhankelijk van deze landingsbaan. "Als we de luchthaven zouden moeten sluiten, zouden we het grootste deel van de belangrijke goederen over zee moeten vervoeren. Een enkele reis kan dat twee dagen duren. We hebben altijd extra personeel en apparatuur klaarstaan op de luchthaven, want als er iets kapot gaat, moeten we het zelf repareren, zonder hulp van buitenaf", geeft Kommisrud meer uitleg bij de uitdagende werkomstandigheden.
(FVDV - Bron: CNN - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen