Wie deze zomer de bergen intrekt om een gletsjer te bewonderen, moet ervan genieten nu het nog kan: door de opwarming van de aarde zijn heel veel gletsjers al niet meer te redden.
De gletsjers in Europa en wereldwijd smelten in een alarmerend tempo. In de Alpen is sinds 2000 al bijna 39% van het ijs verloren gegaan. Over de hele wereld genomen, de reuzengletsjers van Groenland en Antarctica niet meegerekend, is zo'n 5 procent verloren gegaan. Overal ter wereld worden gletsjers symbolisch ‘ten grave gedragen’. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zelfs met streng klimaatbeleid veel gletsjers op termijn alsnog zullen verdwijnen.
Landgletsjers dragen fors bij aan de stijging van de zeespiegel — zelfs meer dan het smeltende ijs op Antarctica en Groenland. Tegelijk zijn ze cruciaal als ‘watertorens’ voor drinkwater, ecologie en energievoorziening. Door de opwarming van de aarde en een afnemende sneeuwval worden ze echter steeds slechter aangevuld.
Helft van alle gletsjers in gevaar
Kleinere en meer zuidelijk gelegen gletsjers, zoals in de Alpen, Scandinavië en Midden-Amerika, zijn bijzonder kwetsbaar. Zelfs als de wereldtemperatuur vandaag zou stabiliseren, zullen veel gletsjers nog eeuwenlang blijven krimpen. In het meest waarschijnlijke klimaatscenario verdwijnt meer dan de helft van alle gletsjers voor 2100.
Volgens wetenschappers zijn technieken als sneeuw bedekken of doeken aanbrengen slechts een doekje voor het bloeden. Hoewel klimaatbeleid nog steeds belangrijk is en lokaal verschil kan maken, is de algemene conclusie: voor veel gletsjers is het al te laat.
(DC - Source: Volkskrant, De Morgen - Picture: © Meizhi Lang on Unsplash)
Snelkoppelingen