Heb jij ook zo’ honger na het hardlopen? Wel, niet iedereen heeft zin om na een hardloopsessie een pizza naar binnen te schuiven. Moet je dan best wel of niet eten na het lopen?
Onderzoek aan de universiteit van Western Australia wijst uit dat een zware intervaltraining het effectiefst is bij het onderdrukken van je eetlust. De aanmaak van het hongerhormoon ‘ghreline’ dat normaal je eetlust afremt, zou immers door het hardlopen worden afgeremd. Maar wie focust op herstel en het opbouwen van de conditie, vult dus best wel de verloren energie aan snel na het hardlopen.
Warmte
Trainen in de hitte zou eenzelfde effect hebben. Studies toonden aan dat hardlopen bij hoge temperaturen je eetlust doet afnemen. Dit heeft waarschijnlijk te maken doordat je lichaam prioriteit geeft aan thermoregulatie (= koel blijven) en niet aan het verteren of voedselinname.
Verslaving
Ook je eetdrang (vaak emotioneel gestuurd) lijkt te minderen na het hardlopen. Onderzoek aan de University of Plymouth heeft aangetoond dat hersengebieden die betrokken zijn bij verslaving, zoals het beloningssysteem, na een hardloopsessie minder actief zijn.
Zo zag men dat bij rokers het verlangen naar een sigaret na het trainen flink afnam.
Ook voor mensen die geneigd zijn tot emotioneel eten, helpt hardlopen om dit onder controle te houden.
Toch honger na het hardlopen?
Na een lange duurloop kan je lichaam op een bepaald moment natuurlijk om brandstof vragen.
Na 30 tot 60 minuten hardlopen is je eetlust verrassend laag, zeker na intensieve trainingen of bij hitte. Belangrijk is om functioneel te eten: ga voor eiwitrijke herstelsnacks of een lichte maaltijd, ook als je nog geen hongergevoel hebt. Zo krijgen je spieren de voedingsstoffen die ze nodig hebben en ga je niet ‘overeten’.
(FVDV - Bron: Runner's world - Illustratiefoto: ©Unsplash)
Snelkoppelingen