China heeft er met de bouw van de 'Drieklovendam' en de bijhorende grootste energiecentrale ter wereld voor gezorgd dat de rotatie van de aarde vertraagt.
Het gaat om een waterkrachtcentrale in de Yangtze-rivier, gelegen ten westen van Wuhan. De dam ligt 175 meter boven de zeespiegel en zorgde ervoor dat 1,5 miljoen mensen in China hun huizen moesten verlaten. Om het project te kunnen realiseren, werden 13 steden en 140 dorpen in het land overstroomd.
Ruimtevaartorganisatie NASA uitte toendertijd al haar zorgen over dit megalomane project op de website van het Earth Observatory: "Tijdens de planning en uitvoering werd er bezorgdheid geuit over de grote gevolgen voor het milieu, de verplaatsing van 1,2 miljoen mensen en de overstromingen van 13 steden, meer dan 1300 dorpen, archeologische vindplaatsen en stortplaatsen voor gevaarlijk afval."
"Milieuzorgen omvatten onder meer de toegenomen seismiciteit door de waterbelasting, aardverschuivingen, veranderende ecosystemen, toenemende vervuiling, een grotere kans op door water overgedragen ziekten en veranderingen in het zoutgehalte van de Yangtze-riviermonding."
Bovendien zou deze dam, die in 2012 klaar was, invloed hebben op de rotatiebeweging van planeet aarde tijdens haar reis door het heelal. NASA legt uit dat enorme veranderingen in de plaats waar massa zich op aarde bevindt, immers kleine invloeden kunnen hebben op de rotatie van de aarde.
Dr. Benjamin Fong Chao, geofysicus bij NASA's Goddard Space Flight Center, legt uit op de website van NASA dat de gigantische dam een capaciteit heeft van 40 kubieke kilometer. Dat staat gelijk aan maar liefst 10 biljoen gallon water. Volgens het ruimtevaartagentschap creëert de Chinese dam op het volste punt slechts een heel kleine weerstand tegen de rotatie van de aarde, waardoor de dag langer wordt. Volgens de berekeningen van Dr. Chao zou de dag hierdoor 0,06 microseconde langer worden en zou de poolpositie van de aarde ongeveer twee centimeter verschuiven.
(SR - Bron: NASA/Ladbible - Illustratie: ©Foto door Le Grand Portage - Derivative work Rehman via Wikimedia Commons onder licentie CC BY 2.0
Snelkoppelingen