Ze werd geboren in 1957 en de Engelse burgerlijke stand noemt haar nog steeds Susan Janet Ballion, maar voor de rest van de wereld is Siouxsie Sioux haar enige naam.
In 1977 richtte ze samen met Steve Severin de Banshees op en werd ze meteen de, ietwat gotische, hogepriesteres van de Engelse punkbeweging. Muzikaal evolueerde de band snel naar een avontuurlijkere new wave die bijna mystiek werd toen Siouxsie samen met drummer Budgie in 1999 "Anima Animus" opnam onder de naam The Creatures. Je hoort er ongebruikelijke percussie-instrumenten (aqua-marimba), de Japanse koto, klassiekere violen en elektronische klanken in. Verrassend!
In minder dan twintig jaar, zonder oogkleppen en met een duidelijke wil om nieuwe muzikale gebieden te verkennen, namen de Banshees enkele iconische new wavesongs op zoals "Hong Kong Garden" (hun eerste single in 1978), "The Staircase (Mystery)" in 1979, het winnende trio "Israel"/"Happy House"/"Christine" in 1980, "Spellbound" in 1981, "Fireworks" en "Slowdive" in 1982, hun cover van "Dear Prudence" van de Beatles in 1983, "Swimming Horses" in 1984, "Cities In Dust" in 1985, en de cover van "The Passenger" van Iggy Pop in 1987, of "Peek-A-Boo" in 1988, die een buitengewone periode voor de Londense band markeerden. Al deze nummers, die stuk voor stuk (bijna) commerciële successen waren, lieten vooral een steeds uitgesprokener inventiviteit zien en een gebruik van ongewone instrumenten die doorgaans werden gemeden in de new wave, zoals onder andere violen en accordeon.
Daarna, eerst met The Creatures en later solo, werd Siouxsie steeds veeleisender en ging ze enkel nog haar eigen muzikale, steile paden verkennen. Toch bleef ze nog nummers schrijven, zoals "Here Comes That Day" in 2007. Als je luistert, begrijp je meteen waarom Engelse triphop-iconen als Tricky en Massive Attack haar als inspiratiebron zagen en haar nummers coverden.
In mei 2023, na 15 jaar afwezigheid op het podium, begon ze opnieuw aan een tournee en hield ze halt in de Ancienne Belgique in Brussel (België), een zaal die de Banshees bijzonder waardeerden. En ze had geen nieuw album nodig om de zalen uit te verkopen. Hopelijk verdwijnt ze niet opnieuw te lang uit beeld...
Anekdote:
Als een vrolijke sneer naar kerstliedjes — een traditie waar alle Angelsaksische artiesten aan meedoen — namen de Banshees in 1982 zelfs een versie op (in gebrekkig Frans) van "Il est né le divin enfant" als B-kant van de single "Melt". Zeker het luisteren waard!
(SR en Stéphane Soupart - Foto: © Etienne Tordoir)
Foto: Siouxsie met de Banshees, voor het programma Generation in Brussel (België) in 1987
Snelkoppelingen