Geboren in 1941 in Duluth (Minnesota) en momenteel op Amerikaanse tournee met Willie Nelson, blijft hij zijn boodschap vanaf het podium verspreiden. Hoewel hij trouw blijft aan de mondharmonica, heeft hij – althans voorlopig – de gitaar ingeruild voor het klavier. Op zijn leeftijd heeft hij het niet onbelangrijke voordeel een goed excuus te hebben om te blijven zitten…
Robert Zimmerman, zijn echte naam, staat waarschijnlijk nog op zijn paspoort, maar weinig mensen spreken hem er nog mee aan. Zelfs al typeert het zijn muzikale universum, net als zijn door folk geïnspireerde mondharmonica, het is zeker niet zijn stem die zijn grootste troef is—al maakt de eigenaardige klank hem uniek. Vanaf zijn allereerste titelloze album in 1962 werd Bob Dylan een kampioen van grote politieke, sociale en zelfs religieuze thema’s. Zoals bijvoorbeeld "Masters of War" op het album "The Freewheelin'" (1963)—dat de artiest eerder ziet als een manifest tegen wapenhandelaars dan als zomaar een anti-oorlogslied. Een ander bekend voorbeeld met religieuze verwijzingen is "All Along The Watchtower" (1967), een nummer dat later gecoverd werd door onder anderen Neil Young, Eric Clapton, U2 en niet in het minst door Jimi Hendrix. Er zit duidelijk een methodiek in zijn keuzes, soms zelfs een vleugje zieltjeswinnerij, zoals blijkt uit de naamgeving van drie albums: "Saved" (1980), "Infidels" (1983) en "Oh Mercy" (1989).
Eén ding is zeker: de Amerikaanse zanger heeft er nooit voor teruggeschrokken zijn mening te geven. Minder bekende nummers zoals "Senor (Tales Of Yankee Power)" van "Street Legal" (1978), of iconische songs zoals "Hurricane" van "Desire" (1976), bewijzen dit op briljante wijze.
Ondanks Bob Dylans brede oeuvre en de vele kenners die dagelijks zijn teksten analyseren, blijft de artiest omgeven door een waas van mysterie. Ook op andere vlakken is hij actief, zoals schilderkunst en, zij het zelden, film, met een verrassende rol in Sam Peckinpahs "Pat Garrett & Billy The Kid" (1973). In 2003 schreef hij zelfs mee aan het scenario van "Masked And Anonymous" samen met Larry Charles voor het grote scherm.
Natuurlijk verdient Dylan felicitaties voor het winnen van de Nobelprijs voor Literatuur in 2016—de eerste ooit toegekend aan een zanger—al betreuren sommigen dat de Zweedse jury niet eerst aan Leonard Cohen dacht…
(FVDV, MH en Stéphane Soupart- Foto: © Etienne Tordoir)
Foto: Bob Dylan live op het openluchtpodium van het Schaarbeekstadion in Brussel, België, 7 juni 1984
Snelkoppelingen