Vanaf de maand maart kunnen we vaak genieten van de eerste zonnestralen, de eerste bloemen die bloeien, de dagen worden langer... de lente staat voor de deur, en brengt al zijn mooie kleuren met zich mee. Dit alles is positief voor ons humeur. Maar let er echter op dat een ander fenomeen jou niet in moeilijkheden brengt.
Het fenomeen in kwestie doet zich ook voor in oktober en verstoort het lichaam, vooral de jongsten onder ons hebben er last van: de tijdsverandering. De overgang naar zomertijd, gepland voor de nacht van 29 op 30 maart, zal leiden tot algemene vermoeidheid, zelfs meer uitgesproken dan tijdens de overgang naar wintertijd. Alle experts zijn het erover eens, de zomertijd, die resulteert in het verlies van een uur slaap per nacht, is schadelijk voor het lichaam, aldus Journal des Femmes.
Bioloog Carla Finkelstein van de Society for Research in Biological Rhythms geeft meer uitleg in een interview met Newsweek: "Onderzoek toont aan dat zomertijd onze biologische (circadiaanse) klok verstoort door de blootstelling aan ochtendzonlicht te verminderen, wat onze slaapschema's vertraagt en negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid." Ze wijst er ook op dat "het hele jaar door op standaardtijd blijven veel beter is voor onze circadiaanse ritmes, onze algehele gezondheid en ons welzijn". Helaas is er niet aan deze tijdsverandering te ontsnappen, die sinds 1975 in Frankrijk is ingevoerd, samen met de onvermijdelijke vermoeidheid die ermee gepaard gaat.
Dus, wat is de oplossing om overweldigende vermoeidheid te vermijden?
"Probeer niet laat naar bed te gaan" op de avond van de tijdsverandering, adviseert Carla Finkelstein. Ondertussen raadt Dr. Catherine Lamblin, een slaapspecialist, aan om “geen vermoeidheid op te bouwen. Als het mogelijk is, stel een bedtijd rond 23:00 uur." Voor de kritieke datum is het ook beter om eerder dan gebruikelijk naar bed te gaan (met ongeveer een half uur) om je lichaam geleidelijk aan de nieuwe cyclus aan te passen. Zodra de tijdsverandering voorbij is, is het belangrijk om “naar ons lichaam te luisteren en naar bed te gaan wanneer we ons moe voelen", voegt Dr. Lamblin eraan toe.
(FVDV, MH en Raphaël Liset - Bron: Le Journal des Femmes - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen