Staan archeologen op het punt één van de grootste raadsels van het Romeinse rijk op te lossen?
In het jaar 394 streden tegengestelde krachten voor de controle over het rijk in het westen van Slovenië. De slag zou hebben plaatsgevonden in de regio Vipava. Hoewel er geschreven documenten bestaan over de slag bij de Frigidus - of koude rivier - is de exacte locatie onbekend.
In het conflict stonden de legers van de Romeinse keizer Theodosius de Grote tegenover de rebel Eugenius. Theodosius won uiteindelijk, maar liet na deze overwinning zware menselijke verliezen achter. Altijd hebben we geloofd dat dit grote historische evenement plaatsvond nabij het landhuis van Zemono, waar een lokale culturele vereniging de slag zelfs heeft nagebootst in 2009 en 2010. Hoewel daar geen bewijs voor is gevonden, zijn recente ontdekkingen, iets meer naar het noorden in de regio Budanje, nu van grote interesse voor de archeologen van het Nationaal Museum van Slovenië.
Belangrijke ontdekkingen
Teams hebben een grondradar en metaaldetectoren gebruikt om de site te onderzoeken die in verband wordt gebracht met de militaire confrontatie. De vondsten omvatten projectielen, ijzeren pijlkoppen en speerpunten, waarvan veel duidelijk zijn verbogen of beschadigd door de strijd. Volgens conservator Janka Istenič wijst de verspreiding van de vondsten over een vierkante kilometer erop dat er inderdaad een conflict is uitgebroken in Budanje.
Niettemin zal er aanvullend veldonderzoek nodig zijn om te bepalen of de slag bij Frigidus werkelijk op deze plek heeft plaatsgevonden. De hoeveelheid gevonden materiaal betekent al een grote vooruitgang in de oplossing van het Frigidus-mysterie. "Over het algemeen zijn de meeste materiële overblijfselen van slagvelden verwijderd: eerst door de overwinnaars, die de meest waardevolle voorwerpen meenamen, en vervolgens door veel anderen, inclusief de lokale bevolking", zegt Istenič.
Een reconstructie in 2025
De slag bij de Frigidus wordt beschouwd als het beslissende conflict van de laatste Romeinse burgeroorlog. Theodosius de Grote, die in 380 het christendom tot staatsgodsdienst verklaarde, versloeg Eugenius, die het heidendom wilde herstellen. Deze zomer zal een reconstructie ongeveer 15.000 bezoekers aantrekken in Nova Gorica en Gorizia, twee steden die zich als Europese Culturele Hoofdsteden verenigen.
(FVDV, Raphaël Liset en Michael Leahy - Bron: The Slovenia Times - Afbeelding: Johann Weikhard von Valvasor, Publiek domein, via Wikimedia Commons)
Snelkoppelingen