Op 23 februari jongstleden onthulden paleontologen uit verschillende landen het bestaan van een mariene reptiel dat 240 miljoen jaar oud is, in het tijdschrift Earth And Environment.
De grote ontdekking vond plaats in de provincie Guizhou, in het zuiden van China. Wetenschappers ontdekten de fossielen van het reptiel Dinocephalosaurus orientalis, zo meldt het nieuwsmedium Demotivateur. Dit zeedier met een serpentijnachtig uiterlijk en een lange nek, leefde bijna 240 miljoen jaar geleden tijdens het Trias-tijdperk op aarde.
Nick Fraser, een van de onderzoekers ter plaatse en curator natuurwetenschappen aan het Nationaal Museum van Schotland, benadrukt: “We zijn ervan overtuigd dat dit dier de verbeelding van de hele wereld zal aanspreken met zijn opvallende uiterlijk, dat doet denken aan de mythische, lange, slangachtige Chinese draak”. En zoals de wetenschappers aangeven, had het zeemonster (voor het eerst geïdentificeerd in 2003), “ledematen in de vorm van vinnen en een nek die langer is dan zijn lichaam en staart samen”, en was het daarnaast uitgerust met 32 verschillende nekwervels. Een fysieke eigenschap die hem in staat stelde om in zeebodems te graven, zoals kloven.
De meest opmerkelijke ontdekking
En professor aan het Instituut voor Vertebraten Paleontologie en Paleoantropologie, Li Chun, vertelt dat “van alle buitengewone ontdekkingen die we hebben gedaan in het Trias van de provincie Guizhou, de Dinocephalosaurus zich waarschijnlijk als de meest opmerkelijke onderscheidt”, toevoegend dat “het een internationale inspanning betrof. Door samen te werken met collega's uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europa, hebben we nieuw ontdekte en bewaarde exemplaren aan de Chinese Academie van Wetenschappen gebruikt om onze bestaande kennis over dit dier te ontwikkelen”.
Nick Fraser deelt dit enthousiasme en benadrukt dat deze ontdekking hen zal toestaan hun kennis over deze prehistorische soort die voor de dinosauriërs leefde, aan te scherpen. “Deze ontdekking voegt alleen maar toe aan de vreemdheid van het Trias, en elke keer dat we deze afzettingen onderzoeken, vinden we iets nieuws.”
(FVDV en Raphaël Liset - Bron: Demotivateur - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen