Het heet 'osteo-odonto-keratoprosthesis', een chirurgische ingreep die wonderen verricht!
Deze operatie stelt blinde mensen in staat hun zicht terug te krijgen. Er moet echter worden opgemerkt dat osteo-odonto-keratoprosthesis moet worden uitgevoerd bij patiënten die hun zicht hebben verloren door aanzienlijke corneale disfunctie, maar waarvan andere delen van het oog, zoals de oogzenuwen en het netvlies, gezond blijven, aldus de website Futura-sciences.
Het principe?
Tijdens deze operatie verwijderen artsen een van de tanden van de patiënt om een benige ondersteuning te creëren waarop een hoornvliesprothese, dat deel van het oog dat ons helpt te zien, zal worden bevestigd. Dit dient als een stevige basis voor de prothese, die vervolgens in het oog wordt geïntegreerd.
Vakwerk in Canada
Drie blinde Canadese patiënten ondergingen deze procedure in februari van dit jaar in het Mount Saint Joseph Hospital in Canada. Volgens The Vancouver Sun was het tweede deel van de ingreep gepland voor mei. Van deze drie Canadezen wordt verwacht dat zij een maand na de operatie hun zicht terugkrijgen.
Deze techniek heeft het aanzienlijke voordeel dat er weinig of geen risico op afstoting is, omdat tijdens de operatie weefsels uit het eigen lichaam van de patiënt worden gebruikt. En volgens een studie uit 2022 gepubliceerd in The American Journal of Ophthalmology, is het slagingspercentage opmerkelijk: 94% van de implantaatontvangers behoudt hun zicht na 27 jaar, meldt Futura-sciences.
(FVDV, MH en Raphaël Liset - Bron: Futura-sciences - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen