China heeft een enorme voorraad thorium ontdekt, een zilverkleurig metaal in de aardkorst, die het energielandschap van het land radicaal kan veranderen.
Uit een recent nationaal onderzoek blijken de thoriumvoorraden veel groter dan eerder voorspeld. De voorraden zijn verspreid over 233 locaties in heel het land, van Xinjiang tot Guangdong. De grootste vindplaats, gelegen in Bayan Obo in Binnen-Mongolië, bevat naar schatting ongeveer één miljoen ton thorium, mogelijk genoeg om het land tienduizenden jaren van energie te voorzien.
Thorium kan worden omgezet in uranium-233 wanneer het verwerkt wordt in gesmoltenzoutreactoren, een technologie van de volgende generatie die aanzienlijk minder radioactief afval produceert dan traditionele nucleaire methodes.
Gezien het potentieel heeft Beijing reeds opdracht gegeven voor de bouw van ’s werelds eerste gesmoltenzoutreactor, die in de Gobiwoestijn zal verrijzen.
Bovendien wil China zijn nucleaire energiecapaciteit uitbreiden met de bouw van 24 nieuwe kerncentrales tegen 2030. Daarrmee bevestigt het zijn ambitie om een pioniersrol te spelen in schone en duurzame energie-innovatie.
(DC with QG - Source: South China Morning Post - Picture: © Unsplash)
Snelkoppelingen