Wat eet je in godsnaam in de ruimte? Wel, de Belgische astronaut Raphaël Liégeois heeft daar een verrassend antwoord op!
Liégeois koos immers twee gerechten uit om mee te nemen tijdens zijn verblijf in het internationale ruimtestation ISS. En het gaat om twee typisch Belgische gerechten.
De Belgische astronaut koos voor twee klassiekers: witloof met ham en kaassaus, en Luikse balletjes. Dat deelde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag mee.
Wanneer er een 'Belgische avond' zal gehouden worden in het ruimtestation, weten we dus al wat er op tafel zal getoverd komen. Astronaut Raphaël Liégeois kon trouwens rekenen op de deskundige vaardigheden van chefkok Wouter Keersmaekers van restaurant ‘De Schone van Boskoop’ in de Antwerpse gemeente Boechout en chefkok Frédéric Lambert van restaurant ‘L’Amirauté’ in Esneux voor de bereiding. De kaassaus bij de witloof is trouwens gemaakt met Orvalkaas, een verwijzing naar de familiale banden van Liégeois met de streek. Voor de saus bij de Luikse balletjes werd er onder andere Luikse stroop (gemaakt van appels en peren) gebruikt, maar werd er geen bier gebruikt en ook de traditionele frietjes zullen er niet bij geserveerd kunnen worden.
De gerechten zullen bovendien in blik naar het ISS gevoerd worden. Ze kunnen er in een oven opgewarmd worden. Raphaël Liégeois trekt in de tweede helft van 2026 naar het ruimtestation. Hij zal er zes maanden verblijven. Hij wordt dan de derde Belg in de ruimte, en zal dus ook lekker Belgisch eten.
(FVDV - Bron: ESA - Foto: ©picture alliance/dpa | Rolf Vennenbernd)
Snelkoppelingen